Вчені довели неможливість наявності життя на Марсі

07 липня 14:46

На поверхні Червоної планети присутні перхлорати.

 

Вчені з Шотландії заявили про неможливість існування мікроорганізмів на Марсі через наявність на поверхні Червоної планети перхлоратів. Висновки вчених були опубліковані в журналі Scientific Reports.

У ході дослідження вчені вивчили вплив перхлоратів у марсіанських концентраціях на бактерією Bacillus subtilis, яка часто зустрічається на космічних апаратах і служить джерелом біологічного забруднення. З'ясувалося, що в поєднанні з ультрафіолетовим випромінюванням токсичність сполук збільшується, що робить їх смертоносними для мікроорганізмів. У результаті B. subtilis гине за кілька хвилин.

Вчені відзначають, що оксиди заліза і перекис водню, які можна зустріти на Марсі, підсилюють дію перхлоратів і прискорюють смерть бактерій у 10,8 рази.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.