Вчені визначили найшвидшого мураху

17 жовтня 17:09

За секунду сахарський срібний мураха може подолати майже метр.

 

Вчені заявили про те, що сахарський срібний мураха (Cataglyphis bombycina) може долати відстань майже в метр за секунду, тобто в 100 разів більше довжини свого тіла, повідомляє New Scientist.

Мурахи живуть в одних із найбільш екстремальних умов серед комах. Вони мешкають в пустелі Сахара, де температура може досягати 60 градусів Цельсія. Більшість тварин намагаються ховатися в найспекотніший час, але тільки не мурашки. У період активності, який досягає максимум 10 хвилин, вони нишпорять по пісках пустелі в пошуках комах і дрібних тварин, які стали жертвою спеки.

З 1980-х років вчені припускали, що сахарські срібні мурахи можуть пересуватися на швидкості метр на секунду. Разом з тим, це твердження довгий час ставилася дослідниками під сумнів. Тепер же вчені виміряли швидкість руху комах і дізналися, що за секунду вони долають відстань у 85,5 сантиметрів, тобто, трохи менше метра.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені встановили, що хиже рослина венерина мухоловка використовує арифметику для того, щоб уникнути помилкових "спрацьовувань" своєї пастки.