Дніпровський суд задовольнив скаргу журналіста Бутусова і відмовив бізнесмену Петровському

07 грудня 06:13

Петровський судився з Бутусовим за те, що він назвав його "кримінальним авторитетом на прізвисько Нарік"

 

Тривалий судовий розгляд між головним редактором сайту Цензор.НЕТ і дніпровським бізнесменом закінчився на користь журналіста.

Колегія суддів Дніпровського апеляційного суду задовольнила скаргу главреда Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, відмовивши бізнесменові Олександру Петровському в задоволенні позову про захист честі, гідності та ділової репутації.

Рішення було винесено в четвер, 5 грудня, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на сайт юридичної компанії "Сенс Україна".

"Колегія суддів Дніпровського апеляційного суду задовольнила апеляційну скаргу пана Бутусова, скасувавши рішення Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 13 серпня 2018 року і повністю відмовила в позові пану Петровському щодо захисту честі, гідності та ділової репутації", - сказано в повідомленні.

Петровський просив визнати такими, що не відповідають дійсності і принижують його ділову репутацію відомості про те, що він відомий у кримінальних колах як "Нарик", "керівник організованого злочинного угруповання", "кримінальний авторитет". Він також хотів стягнути з головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова та інших осіб відшкодування моральної шкоди в сумі 50000 гривень та зобов'язати його опублікувати спростування.

Юристи, які захищали інтереси Бутусова, наполягали, що переслідування за такі висловлювання порушують принцип свободи слова, посилаючись при цьому на рішення ЄСПЛ. Крім того, бізнесмен Петровський є публічною фігурою, а межа допустимої критики щодо таких осіб значно ширша, ніж стосовно звичайних людей.

В 2018 році бізнесмен з Дніпра Олександр Петровський подав проти Юрія Бутусова кілька позовів. Так, 1 березня 2019 року Суддя Бабушкінського районного суду Дніпра Тетяна Єлісєєва постановила стягнути з головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова 357 тисяч гривень за публікацію фотографії президента Петра Порошенка разом з "Нариком" і цитати генерального прокурора Юрія Луценка, який стверджував про зв'язки Петровського з криміналом.

Сама суддя Єлісєєва за численні процесуальні порушення була звільнена Вищою радою правосуддя 12 березня.

Бабушкінський районний суд Дніпра оштрафував головного редактора сайту "Цензор. Нет" Юрія Бутусова на 357 тисяч гривень за розміщення публікації на сторінці в Facebook і фото президента України Петра Порошенка в оточенні глави ПЦУ Епіфанія і кримінального авторитета Наріка. Про це повідомив журналіст.

Бутусов зазначив, що рішення було винесено заочно "кишеньковою суддею" кримінального авторитета Наріка ще 1 березня, незабаром Вища рада правосуддя звільнила Тетяну Єлісєєву "за численні порушення при винесенні судових рішень".

"Це прекрасна ілюстрація, що у нас відбувається з судами і яку владу отримала мафія в державі", - зазначає журналіст.

За словами Бутусова, позивачі звернулися до суду щодо публікації від 18 грудня 2018 року, з вимогою спростувати "недостовірну інформацію щодо осіб позивачів, а саме їх участь в організованих злочинних угрупованнях". У тексті публікації Бутусова міститься цитата Юрія Луценка щодо Олександра Петровського "Наріка", якого Луценко назвав "лідером організованого злочинного угруповання".