До викрадення політв'язня Шумкова мають відношення українські спецслужби – родичі

21 вересня 03:51

Колишній охоронець екс-лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша співпрацював з українськими спецслужбами і пропав, судячи з усього, під час однієї із спецоперацій.

 

Український політв'язень Олександр Шумков, якого з 2017 року утримують в РФ, часто притягувався до спеціальних операцій українськими спецслужбами. Під час однієї з таких спецоперацій він був викрадений росіянами, причому сталося це, швидше за все, з відома українських спецслужб, заявила родичка політв'язня Людмила Шумкова інтерв'ю "24 каналу".

"З кінця 2015 по 2017 роки включно Олександр працював у військовій прокуратурі на Херсонщині. Як військовослужбовець-контрактник з вищою юридичною освітою, він залучався у якості дізнавача у військових правоохоронних органах, де займався розшуком та дізнанням дезертирів. Розумієте, він притягувався українськими спецслужбами до певних спецоперацій. Саме під час зустрічі з оперативним джерелом під час такої спецоперації Олександра викрали 16 серпня 2017-го з території України і перевезли через кордон у пункті Бачівськ і передали ФСБ у пункті Троєбортне", – заявила Шумкова.

Про причетність до зникнення її племінника українських спецслужб, на її думку, свідчить важливий момент – так, спочатку справу, у рамках якої проводилася та злощасна спецоперація, вела слідча група Головного управління Національної поліції у Херсонській області. Однак після того, як у вересні 2018 року Шумков написав заяву, у якій серед іншого виклав подробиці свого викрадення та зазначив, що підозрює у причетності до нього деяких посадових осіб військової прокуратури України та певних спецслужб, справа негайно перекочувало до головного слідчого управління Служби безпеки України, де і знаходиться зараз.

Як зазначила Шумкова, до попереднього списку на обмін Олександр не потрапив, не такий вже він відомий. Чи потрапить він до наступного списку – невідомо. При цьому просити помилування у країни-агресора він не має наміру.

У лютому минулого року російський суд засудив Олександра Шумкова до чотирьох років колонії загального режиму нібито за участь в "Правом секторі" і діях, спрямованих "проти інтересів Росії".

У серпні 2017 року російські спецслужби викрали з території України військовослужбовця Збройних сил та громадського активіста ВГО "Спілка української молоді в Україні" Олександра Шумкова. Його звинуватили в екстремізмі й відправили до слідчого ізолятору. Матері Олександра Ларисі Шумковій поштою повідомили про затримання сина у російському Брянську.

Росіяни заявили, що Шумкова нібито затримали прикордонники в пункті пропуску "Троєбортне" в Севському районі Брянської області РФ під час спроби в'їзду на російську територію.

У травні Шумков оголошував голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим.