ФСБ РФ намагалася завербувати двох українців та тримала їх без води та їжі — СБУ

09 грудня 14:02

За рік СБУ виявила близько 30 жителів Луганщини, яких ФСБ РФ намагался завербувати.

 

Служба безпеки України зафіксувала чергові спроби ФСБ Росії завербувати громадян України, повідомила пресслужба СБУ. Російська спецслужба намагалася завербувати двох жителів Луганської області.

"Двоє мешканців селища Мілове планували відвідати родичів у Ростовській області. Після перетину державного кордону вони були затримані прикордонниками ФСБ. Представники російської спецслужби вимагали від українців зізнання у начебто підготовці диверсій на території РФ. Під час допитів до затриманих, традиційно для дій російських спецслужб, застосовували психологічний та фізичний тиск", - повідомили в СБУ.

Українців дві доби тримали в камері СІЗО без їжі та води. Після цього російська спецслужба почала схиляти громадян України до таємної співпраці. Після того, як незаконно затримані українці підпишуть відповідного зобов'язання, їх обіцяли відпустити.

"У разі відмови вони погрожували, зокрема, унеможливити контакти з родичами, які мешкають на території РФ. Від чоловіків вимагали збирати інформацію про особовий склад правоохоронних органів, дислокованих на території Луганщини", - додали в СБУ.

Після того, як українці повернулися додому, вони одразу звернулися до СБУ і детально розповіли про обставини вербування.

В СБУ зазначили, що цього року в Луганській області виявили близько 30 українців, яких ФСБ РФ намагалася завербувати при перетині держкордону або під час перебування на території Росії.

Нагадаємо, у листопаді українська контррозвідка запобігла спробу російських спецслужб завербувати чиновницю з Луганської області. Окупанти незаконно затримали керівницю структурного підрозділу однієї з обласних державних установ при проходженні КПВВ "Станиця Луганська" та намагалися схилити її до роботи на так зване "МГБ ЛНР".