Геращенко заявив про причетність арештованого генерала СБУ Шайтанова до підготовки замаху на Авакова

16 квiтня 20:33

За словами заступника голови МВС, про контакти Шайтанова з росіянами СБУ повідомили західні спецслужби.

 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко стверджує, що має інформацію про причетність генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова до підготовки замаху на голову МВС Арсена Авакова. Шайтанову інкримінують державну зраду і підготовку теракту, напередодні суду заарештував його.

"Я сьогодні вранці розмовляв з міністром внутрішніх справ. Він сказав, що... СБУ та її оперативні канали передавали нам, що генерал-майор Шайтанов, крім замаху на Адама Осмаєва, працював і над тим, щоб організувати замах на міністра внутрішніх справ", - розповів Геращенко в ефірі телеканалу "Україна 24" увечері в четвер, 16 квітня.

За словами заступника голови МВС, про контакти Шайтанова з росіянами СБУ повідомили західні спецслужби, які стежать за російським агентами в Європі і США.

"Наші європейські та американські колеги контролюють ситуацію з російськими агентами. Вони передали інформацію про те, що генерал СБУ має дивні зв'язки і контакти", - додав заступник міністра.

Контррозвідка затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова 14 квітня. Йому інкримінують державну зраду (ч. 1 ст. 111) і підготовку терористичного акту (ст. 258 Кримінального кодексу). Наступного дня Шайтанова заарештували на 60 діб.

16 квітня був затриманий ймовірний спільник арештованого генерала, в нього вилучили арсенал вогнепальної зброї.

За версією слідства, Шайтанов був завербований росіянами в 2014 році, а його куратором був полковник ФСБ Ігор Єгоров. Під його керівництвом Шайтанов готував замах на чеченського добровольця Адама Осмаєва, а також збирав і передавав росіянам інформацію про спецоперації в зоні АТО / ООС, міжнародне співробітництві СБУ і співробітників українських спецслужб.