Кіберполіція отримала 139 скарг про шахрайство з засобами захисту від вірусів

26 березня 04:41

Злочинці діють переважно через соцмережі та сайти оголошень.

 

З початку дії карантину в Україні, кіберполіція зафіксувала 139 випадків шахрайства у сфері інтернет-торгівлі засобами захисту і лікарськими препаратами, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"В сервісну службу Департаменту кіберполіції надійшло 139 звісток про випадки шахрайства при купівлі масок і антисептиків через повідомлення в соціальних мережах і месенджерах і на спеціальних майданчиках оголошень", - сказано в повідомленні Національної поліції.

Більшість скарг, що надійшла, пов'язана з торгівлею масками і антисептиками. Поліцейські обробляють всі повідомлення від громадян, що надходять в сервісну службу, фіксують і виявляють осіб, які займаються шахрайством в інтернеті.

Закликаючи громадян не ризикувати, Киберполиция України рекомендує здійснювати покупки тільки на перевірених сайтах з захищеним з'єднанням, використовувати післяплату і не здійснювати передоплату, купувати медичні препарати тільки в легальних, сертифікованих місцях торгівлі, нікому не розкривати інформацію про себе і не давати реквізитів банківських карток, стерегтися дзвінків від осіб, що представляються банківськими співробітниками чи брокерами.

Також поліція радить громадянам спиратися на інформацію з офіційних сайтів МВС, МОЗ та КМУ.

Перевірити дані продавця в інтернеті можна через сервіс STOP FRAUD на сайті кіберполіції.

Карантин в Україні продовжено до 24 квітня. В цих умовах Киберполиция особливу увагу приділяє поширенню в інтернеті чуток і неправдивої інформації про епідемію коронавіруса. МВС України має намір посилити контроль за дотриманням карантинних заходів, в тому числі використовуючи дані мобільних операторів.

Експерти міжнародних компаній розповіли, як хакери користуються обставинами пандемії коронавірусу для ошукання користувачів по всьому світу.