Конституційний суд сьогодні почав розглядати заяву Шевчука

15 жовтня 18:20

У спецзасіданні з питання поновлення Шевчука на посаді оголошено перерву.

 

Судді Конституційного суду (КСУ) на спеціальному пленарному засіданні почали розглядати питання щодо заяви Станіслава Шевчука про поновлення його на посаді судді та голови КСУ. Про це повідомляє у вівторок, 15 жовтня, пресслужба суду.

Зазначається, що за результатами розгляду питання на засіданні оголосили перерву.

Сьогодні вранці Шевчук подав заяву до КСУ про поновлення на посаді судді та голови суду, додавши завірену копію скороченого рішення суду від 11 жовтня.

Нагадаємо, 14 травня судді КСУ висловили недовіру голові Конституційного суду Станіславу Шевчуку і проголосували за його звільнення "за суттєвий дисциплінарний проступок, грубе або систематичне нехтування своїми обов'язками або невідповідність займаній посаді". Звільнення Шевчука підтримали 12 із 18 суддів. Главою КС було обрано Наталю Шапталу.

Згідно з висновком постійної комісії, Шевчука звільнили з посади судді Конституційного суду України через перевищення ним службових повноважень, тиску на суддів і грубе та систематичне нехтування своїми обов'язками, "що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду України". Шевчук звинуватив у своєму звільненні президента Петра Порошенка, назвавши дії колег "антиконституційним переворотом" і пообіцяв оскаржити їхнє рішення в суді.

Водночас саме Шевчука вважають відповідальним за рішення про скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, прийняте в лютому 2019 року, після якого НАБУ довелося закрити низку резонансних справ.

На спеціальному пленарному засіданні 17 вересня судді Конституційного суду обрали новим головою суду Олександра Тупицького, а його заступником - Сергія Головатого.

У жовтні Окружний адмінсуд Києва поновив Станіслава Шевчука на посаді глави Конституційного суду.