Митрополит Епіфаній відправився до США

19 жовтня 00:21

У Нью-Йорку предстоятель ПЦУ зустрівся з українськими дипломатами.

 

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній у п'ятницю, 18 жовтня, прибув візитом у Сполучені Штати Америки. У Нью-Йорку глава ПЦУ зустрівся з постійним представником України при ООН Володимир Єльченко та Генеральним консулом України в Нью-Йорку Олексієм Голубовим.

"Українські дипломати запевнили: будуть всебічно сприяти ініціативам нашої Церкви на міжнародному рівні", - написав Єпіфаній на своїй сторінці в Facebook.

Митрополит обговорив з дипломатами виклики, які стоять перед ПЦУ, зокрема, спроби втручання Росії у процес становлення української церкви.

"Українські дипломати запевнили, що будуть надавати всебічне сприяння ініціативам Православної Церкви України на міжнародному рівні. Зі свого боку, ми розуміємо важливість вкладу, що наші дипломати роблять щодня для згуртування світової громадськості на захист України і для стримування російського агресора, і молимося за них", - додав Епіфаній.

Крім того, глава помісної церкви відвідав меморіальний комплекс, присвячений пам'яті людей, загиблих під час терористичної атаки на вежі-близнюки..

"В Нью-Йорку з нашою делегацією відвідали меморіальний комплекс і музей, присвячений жертвам трагедії 11 вересня 2001 року, серед яких було і 12 українців. Вічна пам'ять загиблим!", - зазначив митрополит.

Епіфаній також розповів про візит в храм Святого Миколая Американської архієпископії Вселенського патріархату, який знаходиться на території Всесвітнього торгового центру на Манхеттені.

"Сьогодні храм ще знаходиться в стані будівництва. Попередній однойменний храм був зруйнований в результаті жахливого теракту 11 вересня 2001 року, коли Південна і Північна вежі Всесвітнього торгового центру піддалися нападу терористів. Ця церква - єдина будівля, яке не було частиною оригінального комплексу Всесвітнього торгового центру і яка була повністю знищена в результаті атак. Хоча попереду ще багато роботи, але храм вже нагадує Собор Святої Софії Константинопольської, яким і надихався архітектор проекту Сантьяго Калатрава", - повідомив предстоятель ПЦУ.

Минулого тижня позачерговий Собор ієрархів Елладської (Грецької) православної церкви визнав автокефалію Православної церкви України. Грецька церква стала першою православною церквою, яка визнала ПЦУ, прийняте рішення може вплинути на ситуацію з визнанням української автокефальної церкви іншими помісними церквами.

6 січня Україна отримала Томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посохп і Томосп митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Докладніше про перемоги і поразки першого року відновлення незалежності української церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Така різна єдність" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".