ООН порахувала загиблих українців у Донбасі з початку року та за весь період війни

13 листопада 19:11

З початку війни загинули понад три тисячі цивільних.

 

Протягом 2019 року в результаті збройного конфлікту в Донецькій і Луганській областях загинули 25 цивільних і ще 130 отримали поранення, повідомили Моніторинговій місії ООН з прав людини.

Правозахисники зазначають, що це на 40% менше, ніж за аналогічний період 2018 році. Це найнижча кількість втрат серед цивільних осіб за весь період конфлікту.

Щонайменше 3345 цивільних осіб загинули в зв'язку з конфліктом від його початку в 2014 році.

Після серії проросійських і сепаратистських акцій в Донецькій і Луганській областях і "проголошення суверенітетів" підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР", бойовики спільно з російської ФСБ 12 квітня 2014 року захопили міста Слов'янськ, Краматорськ і Дружківка. На наступний день т.в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції в Донбасі. Бойові дії тривають 4,5 року. За офіційними даними, за цей час загинули близько трьох тисяч цивільних, і ще дев'ять тисяч отримали поранення, в цілому постраждали більше чотирьох мільйонів українців. З початку російської агресії загинули близько трьох тисяч військовослужбовців Збройних сил України, зниклими без вести на тимчасово окупованій території вважаються кілька сотень людей.