Прокуратура розкрила деталі викрадення та вбивства кримськотатарського активіста Решата Аметова

10 вересня 11:49

Підозрювані у вбивстві згодом "воювали" в складі угрупування "ДНР".

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим розкрила справу про викрадення кримськотатарського активіста Решата Аметова, якого у березні 2014 року знайшли вбитим.Під час розслідування прокурори встановили, що громадянина України викрали 3 березня 2014 на площі біля будівлі Ради Міністрів АР Крим у м. Сімферополі, куди чоловік прийшов на мітинг проти окупації Криму Російською Федерацією.

"Викраденого примусово помістили до автомобілю "Chevrolet Lacetti" та відвезли до штабу не передбаченого законом збройного формування під назвою "самооборона Криму". В штабі так званої "самооборони Криму" востаннє працював мобільного телефон Решата Аметова. 15 березня 2014 року тіло Решата Аметова було виявлено в полі біля с. Земляничне Білогірського району АР Крим з зовнішніми ознаками насильницької смерті", - зазначили в прокуратурі.

Слідчі встановили, що викрадення Решата Аметова було здійснено двома учасниками незаконного збройного формування під назвою "самооборона Криму" під керівництвом колишнього військовослужбовця Збройних сил Російської Федерації С., який проходив військову службу в 76-й Повітрянодесантній дивізії та в 728 окремому батальйоні зв'язку ЗС РФ. Військовий пенсіонер. Після зазначеного злочину С. покинув території АР Крим, брав участь у бойових діях у складі терористичної організації "ДНР" та в квітні 2014 року вчинив аналогічний злочин, пов'язаний із організацією викрадення трьох офіцерів спецпідрозділу Служби Безпеки України "Альфа".

"22 серпня 2019 слідчим відділом ГУНП в АР Крим та м. Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим Б., Р., та С. повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 260 КК України (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування) та ч. 3 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі людини, за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки)", - повідомили у прокуратурі АР Крим.

Підозрюваних оголошено міжнародний розшук.

Зазначимо, що через переслідування російською владою в місцях обмеження волі незаконно утримуються майже 100 кримчан, передає Кримськотатарський ресурсний центр. При цьому 41 людину засудили до ув'язнення, ще 12 засудили до умовних термінів.