Рада повинна піддати корекції закон про люстрацію - Рябошапка

21 жовтня 02:50

Генпрокурор побоюється, що після прецеденту із рішенням ЄСПЛ подібної лазівкою скористаються люстровані прокурори.

 

Верховна Рада України має внести коригування до закону України "Про очищення влади", заявив генеральний прокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю телеканалу ICTV.

Голова Генеральної прокуратури України побоюється, що після прецеденту із рішенням Європейського суду з прав людини на користь люстрованих згідно із законом чиновників подібним чином будуть відновлюватися звільнені у процесі реформування ГПУ прокурори.

"Через закон про люстрацію переважну частину прокурорів було звільнено, але зараз є ризик того, що більшу частину з них буде відновлено. Внаслідок рішення Європейського суду з прав людини, у якому було констатовано порушення Україною своїх зобов'язань у рамках Європейської конвенції про права людини... Я думаю, що парламент, у першу чергу, повинен прийняти рішення щодо чинного закону про очищення влади і відповідним чином відкоригувати, щоб він відповідав європейським стандартам дотримання прав людини", – заявив генпрокурор.

Раніше Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав люстрацію українських чиновників на підставі закону "Про очищення влади" порушенням їхніх прав. Судді вирішили, що люстрація застосовувалася до дуже широкого кола осіб, що призвело до незаконного звільнення заявників. Цим український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, впроваджених у державах Центральної та Східної Європи, які є цільовими і вузькоспрямованими, постановили у ЄСПЛ. Україна повинна виплатити п'ятьом заявникам по 5000 євро компенсації моральної шкоди.

Закон "Про очищення влади" (люстрацію) щодо чиновників часів Віктора Януковича набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції, також два подання подав Верховний суд. Станом на квітень в Україні люстрували понад 900 чиновників. Розгляд конституційності закону у КСУ зривався, відкладався чи переносився на невизначену дату вже декілька разів.