Російський адвокат Новіков долучається до захисту Порошенка в низці справ

04 жовтня 14:17

У "Євросолідарності" заявили про те, що ДБР планує звернутися за правовою допомогою до РФ, у Бюро - спростовують.

 

Російський адвокат Ілля Новіков захищатиме п'ятого президента, народного депутата Петра Порошенка в низці кримінальних справ, фігурантом яких він є. Про це повідомила сьогодні пресслужба партії "Європейська солідарність".

"Це рішення було прийняте після того, як стало відомо про намір Державного бюро розслідувань звернутися за правовою допомогою… до країни-агресора, зокрема у кримінальному провадженні щодо проходження українських військових кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року. Як відомо, це провадження було розпочато за заявою ексзаступника глави Адміністрації Януковича Андрія Портнова", - сказано у повідомленні.

У партії вважають, що залучення російського адвоката є доцільним, Новіков має дозвіл на адвокатську практику в Україні. У судах РФ Новіков захищає українських політв'язнів, був адвокатом військовополонених моряків, а також російських опозиціонерів.

Своєю чергою пресслужба Держбюро розслідувань заявила про те, що відомство не зверталося і не планує звертатися за правовою допомогою до РФ у провадженні щодо проходження кораблів у Керченській протоці.

Вказується, що наразі здійснюється розслідування у провадженні щодо можливих неправомірних дій службових осіб, які займали або займають особливо відповідальне становище в органах держвлади під час організації проходження кораблів через Керченську протоку.

"Дезінформація суспільства щодо залучення Державним бюро розслідувань до своєї роботи Російської Федерації підриває імідж ДБР та має на меті дискредитувати роботу нового правоохоронного органу", - заявили в Бюро.

25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Українські моряки разом з 11 політв'язнями повернулися в Україну 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами. Це сталося більш ніж через два місяці після закінчення терміну, коли РФ мала виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН. При цьому Росія досі не повернула Україні кораблі, що є одним із пунктів рішення трибуналу.