США послали Росії новий сигнал щодо підтримки України – Бутусов

02 червня 20:02

Без прикриття з повітря у російської армії немає шансів повторити в Україні "грузинський сценарій".

 

Проліт американських бомбардувальників B-1B Lancer над територією України цікавий не лише з точки зору "вперше в історії", але є важливим сигналом Вашингтона Кремлю, пише журналіст Юрій Бутусов.

На думку журналіста, готовність ВПС США швидко перекинути свої сили в українське небо і відпрацювання такого сценарію є потужним фактором стримування російських планів повторити в Україні грузинський сценарій 2008 року – із застосуванням балістичних і крилатих ракет й авіації.

"Без прикриття з повітря у російської армії жодних шансів на бліцкриг не буде. Їхня наземна армія порівняно мала для окупації великих областей України, і ударне угруповання не матиме кількісної переваги над наземними силами ЗСУ", - пише Бутусов.

Він нагадує: російська армія велика, але більшість військових служать у небойових частинах. А 2014 рік показав, що агресор не може ввести в Україну понад 15 батальонно-тактичних груп одночасно.

"Готовність США прикрити Україну з повітря – це по суті гарантія того, що російське вторгнення буде дуже швидко зупинено, щойно супротивник втягнеться в контактні бої у населених пунктах, небезпечні для обох сторін великими втратами. Зрозуміло, нам ніхто цього поки що не обіцяв, але США показують Путіну, що готовність до такого сценарію відпрацьовується. Це дуже важливий сигнал", - додає журналіст.

Крім того, цей виліт є однією з найбільших демонстрацій проти Росії після виходу Сполучених Штатів з Договору про відкрите небо.

"У травні 2020 року США вийшли з договору з РФ про "відкрите небо", а стратегічні бомбардувальники США здійснили п'ять вильотів впритул до території РФ. Америка показує Путіну, що готова захищати свої інтереси", - зазначає він.

Стратегічному бомбардувальнику необов'язково заходити в повітряний простір Росії для знищення ключових об'єктів, пише журналіст – він оснащений високоточними крилатими ракетами AGM-158 JASSM, які залежно від модифікації, вражають цілі на дальності від 370 до 1000 кілометрів.

US B-1s integrate with Ukrainian & Turkish for aircraft 1st time as part of a long-range, long duration strategic #BomberTaskForce mission throughout Europe & the Black Sea region today.Read: https://t.co/yCW2H9Eb3E@USEmbassyTurkey | @USEmbassyKyiv | @US_EUCOM | @usairforce pic.twitter.com/Ko7I20dUzZ

- USAFE-AFAFRICA (@HQUSAFEAFAF) May 29, 2020

Читайте також: У Нігері через напад бойовиків загинуло 73 солдати

Нагадаємо, 29 травня два бомбардувальники B-1B Lancer ВПС США увійшли в повітряний простір України. Бомбардувальники вилетіли з бази Елсворт у США, перелетіли Атлантику і всю Європу, з України вилетіли через Чорне море до Туреччини.

В Україні їх супроводжували два винищувачі Су-27 та пара МіГ-29. У польоті над територіями європейських держав американські бомбардувальники також по черзі супроводжувала авіація Польщі, Румунії, Греції і Туреччини.

Під час польоту американські бомбардувальники вперше інтегрувалися з винищувачами і дозаправниками України і Туреччини.

"Місії бомбардувальних сил спеціальних операцій в Європі демонструють відданість нашим союзникам і партнерам, одночасно подаючи чіткий стримуючий сигнал будь-якому супернику", - наголосив командувач ВПС США в Європі й Африці генерал Джефф Гарригян.

Місія викликала величезний переполох у російських ЗМІ, а Генеральний штаб РФ випустив офіційну заяву з цього приводу.