Стало відомо, кого затримала за протести поліція в Нових Санжарах

22 лютого 06:27

Жителів Полтавщини, які протестували в Нових Санжарах, порахували місцевими жителями.

 

Відразу після затримань в Нових Санжарах Юрій Сулаєв, прес-секретар ГУ Нацполиции в Полтавській області сказав, що в протестах були помічені люди з навколишніх сіл Новосанжарського району. І їх було навіть більше, ніж місцевих. Багато були нетверезі, і поліція навіть встановила точки, де їм "наливали".

"Всі особи, яких затримували і доставляли в територіальні підрозділи поліції, є мешканцями Полтавщини. Частина з них - з прилеглих до Нових Санжар сіл, тобто не з самого селища Нові Санжари, - сказав Сулаєв. - З інших областей серед доставлених не було", повідомляє Коло.

Також він додав, що всі вони були опитані поліцейськими, дали пояснення.

На позачерговій сесії Полтавської облради інформація виглядала так:

Іван Виговський, начальник обласної поліції, на позачерговому засіданні сесії Полтавської облради зазначив, що всі затримані 24 людини - це місцеві жителі.

"Але, сьогодні, аналізуючи ту ситуацію, ми бачимо там і сторонніх осіб, вони будуть також ідентифіковані, встановлені", - додав Виговський.

Такими виглядали відомості про затриманих в устах радника міністра внутрішніх справ Івана Варченка, який розповів кого саме затримали поліцейські під час заворушень у Нових Санжарах, , передає УНН.

"Що є сьогодні (21 лютого - ред). У нас вчора було затримано 24 людини. Одна людина досі затриманий. Затримана за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України і, відповідно, буде притягатися до відповідальності за 345 ст. Кримінального кодексу України, це - погроза працівникові правоохоронного органу. Я нагадаю, це той чоловік, який сів у авто в нетверезому вигляді і намагався наїхати на співробітників Національної гвардії та Національної поліції", - зазначив Варченко.

"Що стосується інших осіб - 17 осіб, було встановлено їх особи, і, відповідно, ми розглядаємо частину цих людей, так само можуть бути кваліфіковані їхні дії і (вони, - ред.) можуть бути притягнені до відповідальності за організацію масових заворушень.

Він зазначив, що сімнадцять громадян, які були опитані правоохоронцями, виявилися жителями Нових Санжар. Затриманим від 25 до 45 років.

"Це ті люди, яким батьки заклали розуміння того, як повинна себе вести гідна людина. Світ перемагав хвороби, епідемії та війни не тоді, коли він істерив, панікував чи відмовлявся користуватися здоровим глуздом, а якраз навпаки", - сказав радник.

Що стосується інших семи чоловік, то, за його словами, із ними було проведено профілактичну бесіду.

Стосовно шести осіб, які в Нових Санжарах намагалися не пропустити автобуси з евакуйованими з Китаю громадянами, готуються підозри.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив у програмі "Свобода слова Савіка Шустера", передає hromadske.

Він нагадав, що із затриманих 24 учасників заворушень відпустили всіх, окрім одного, який спрямував автомобіль на правоохоронців.

"Ще шестеро, за його словами, у найближчі дні отримають підозру з пропозицією суду про прямий арешт: "Це ті, що кинули тротуарну плитку в голову поліціянту, і він у важкому стані зараз перебуває у лікарні з перебитим обличчям та зламаними кістьми", - зазначається в повідомленні.

Окрім того, уточнив Аваков, йдеться про людей, які кидали каміння в автобуси, билися з правоохоронцями, перешкоджали їхній роботі та тих, хто кричав "Ми вас всіх спалимо!".

"Якщо ми собі це пробачимо і відпустимо їх усіх на волю і просто вибачимося, у нас ніколи не буде порядку. Тому ми наполягаємо, щоб ті, хто поводився недостойно і злочинно, отримали покарання", - наголосив міністр.

На позачерговій сесії Полтавської облради прозвучало чимало неприємних слів в усі адреси. Депутат від Новосанжарщини Василь Красюк звернувся до заступника міністра МВС:

"Якщо б такий виступ було за два дні перед людьми з Новосанжарщини, то такого б градуса, як учора не було. Я був там вчора. Тому у мене таке питання. Три тижні тому у нас з санепідемстанції вивезли все обладнання. СЕС в Санжарах немає. У нас є багато закладів, де відпочивають діти. Дай Бог, щоб нічого не сталося, а у нас ніде і зробити аналіз води. Буде вирішуватися питання щодо відновлення СЕС? Я не захищаю сьогодні санжарцев. Я там бачив багато молодих людей, які точно не санжарськы. Там точно хтось це організував. Там бачили багато молодикыв не з нашого селища. Я не думаю, що це санжарськы люди кидали каміння в автобус..."

Але, на жаль, всі заяви, виступи, пояснення і слова жалю від посадових осіб усіх рангів і рівнів прозвучали вже після того, як Нові Санжари "прославилися" на весь світ - світова преса приділила дуже багато уваги цьому інцидентовы. Прозвучали слова осуду навіть з трибуни ООН. Багато в чому справедливі, протести в Санжарах стали ганьбою України.

Як і було обіцяно, авіакомпанія SkyUp надала докладні відомості про те, що було зроблено з літаком, який вивіз з Уханя українців та громадян інших країн, яких евакуювали з центру ураження коронавірусом.

Літак, який виконав спецрейс PQ7301/7302 для евакуації українців з Китаю, пройшов усі необхідні санітарно-епідеміологічні та технічні заходи щодо повної дезінфекції.

Літак розмістили на окремій ізольованій стоянці Міжнародного аеропорту "Харків". Відразу після паспортного контролю та митних формальностей почалася дезінфекція літака, яка була проведена відповідно совсеми вимогами.

22 лютого літак переправлять на базу у Бориспіль, де його підготують до регулярного рейсу. 23 лютого літак, як сказали в компанії, відправиться з Києва до Хургади.

https://infokava.com/uk/72806-chim-goncharuk-vistupajuchi-z-zvtom-u-rad-dovodiv-usphi-vladi.html