Суд знову переніс розгляд скарги на арешт "мінера" мосту Метро в Києві

09 грудня 14:42

Засідання перенесли через відсутність на суді Олексія Белька.

 

Апеляційний суд Києва вп'яте переніс розгляд скарги захисту ветерана АТО Олексія Белька, який у вересні погрожував підірвати міст Метро в Києві, передає hromadske. Захист Белька намагається оскаржити його арешт. Ветеран АТО досі перебуває у психіатричній лікарні, де проходить експертизу.

Прокурор заявив, що засідання неможливо провести без присутності Олексія Белька. У свою чергу адвокат Масі Найєм зазначив, що апеляцію на арешт його підзахисного не можуть розглянути більше двох місяців. За словами Найєма, ситуація є неприпустимою.

Засідання суду має відбутися 23 грудня о 13:30.

При цьому психологічна експертиза може тривати до 30 днів. Вона має встановити, чи необхідна Бельку психологічна допомога та, чи перебував він у стані душевного хвилювання, коли погрожував підірвати міст Метро у Києві. Саме суд ухвалив рішення щодо проведення експертизи.

​У суді не виключають можливості закриття справи, якщо буде встановлена необхідність лікування підозрюваного.

Попереднє засідання щодо розгляду апеляції було призначене на 27 листопада. Але воно також не відбулося.

Нагадаємо, 18 вересня колишній військовослужбовець ССО Олексій Белько погрожував підірвати міст Метро в Києві. Він стверджував, що автомобіль начинений вибухівкою, і розстріляв з карабіна поліцейський безпілотник. Увечері Белька затримали. У спецоперації були задіяні спецпідрозділи КОРД Національної поліції і "Альфа" СБУ, Національна гвардія, снайпери і бронетехніка. У затриманого вилучили мисливський карабін та помпову рушницю. Вибухівки в автомобілі не виявилося.

Спочатку поліція кваліфікувала діяння "мінера" як підготовку до теракту, проте 19 вересня йому повідомили про підозру за ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї) і ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян) Кримінального кодексу України.

За словами Белька, він переживав складний період і просто хотів привернути увагу до себе. Голова МВС Арсен Аваков і народний депутат Яна Зінкевич просили суд віддати підозрюваного їм на поруки. Однак суд підтримав позицію прокуратури і заарештував Белька на 60 діб з правом внесення застави.