У Москві вирішили закрити нерентабельні шахти в ОРЛО

17 лютого 19:19

Три шахти на окупованій Луганщині будуть затоплені за наказом керівництва російського вуглепрому.

 

Окупаційна адміністрація окремих регіонів Луганської області запустила процедуру закриття трьох вугільних шахт, реалізуючи прийняту в Москві рішення, повідомило джерело ZN.UA в українських спецслужбах. Про свої дії так званий "уряд" "ЛНР" звітує перед органами виконавчої влади держави-агресора.

Йдеться про шахти "Вергелевську", "Міусінську" і "Новопавлівську". На нараді в Москві 16 січня ці шахти визнали нерентабельними, і було прийнято рішення про їх затоплення.

Так званий "міністр палива, енергетики та вугільної промисловості" "ЛНР" Павло Мальгін написав листа директору російського Федеральної державної бюджетної установи з питань реорганізації і ліквідації нерентабельних шахт Андрію Мойсеєнкову. У документі так званий "міністр" звітує перед російським посадовцем про терміни передачі шахт "у режимі підземних водовідливних комплексів" до складу "держпідприємства" "Вуглереструктуризація". Рішення про фінансування заходів, згідно з листом, також прийматиметься в Москві.

Незважаючи на те, що рішення про долю трьох шахт вже прийнято росіянами, його має формально затвердити так званий "уряд" "ЛНР" на своєму засіданні.

Процес передачі затоплених шахт заплановано на лютий-березень. Мальгін попросив у Моїсеєнкова виділити на ці потреби майже 55 млн російських рублів.

Дії російських окупантів в українському Донбасі провокують посилення екологічних проблем в регіоні.

Так, у квітні 2018 року на шахті "Юний комунар" було повністю припинено водовідведення. Об'єкт переведений з "сухою" в стан "мокрої" консервації. Без згоди МАГАТЕ та Держатомрегулювання України. Прокуратура Донецької області зареєструвала щодо ватажків "ДНР" за їх намір забруднити екосистему Азовського моря кримінальне провадження за ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України.

У вересні 1979 року з метою зниження ймовірності раптових викидів метану на шахті було здійснено підземний ядерний вибух, після чого вона була закрита і ізольована. На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром близько 30 метрів, заповнена радіоактивною водою.

Припинення водовідведення може привести до вступу на поверхню штучних радіонуклідів, що можуть міститися в капсулі – стронцію-137, цезію-90 і плутонію-239. А потрапляння радіоактивної рідини в ґрунтові води – до забруднення екосистеми Азовського моря.

Детальніше про екологічну катастрофу на окупованих територіях читайте у статті Арсена Авакова "Mayday! Донбас – загроза екологічної катастрофи в центрі Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".