Вбивцю полковника СБУ Хараберюша обміняли на українських в'язнів Кремля

16 вересня 21:45

Юлія Прасолова, за даними ЗМІ, перебуває в Москві.

 

Україна передала Росії учасницю терористичного угруповання "ДНР" Юлію Прасолову, засуджену за вбивство полковника СБУ Олександра Хараберюша, в рамках обміну утримуваними особами у форматі "35 на 35". Прасолову включила в обмінний список російська сторона. За даними ЗМІ, вбивця зараз перебуває в Москві, повідомляє маріупольське видання "0629".

Нагадаємо, 31 березня 2017 року в Маріуполі загинув начальник контррозвідки СБУ в Донецькій області Олександр Хараберюш. Полковника підірвали в його автомобілі.

Підозрювану в злочині мешканку окупованого Донецька Юлію Прасолову затримали в Одесі. За даними слідства, Прасоловій заплатили за це 15 тисяч доларів, вона зізналася у злочині. За її словами, вбивство полковника СБУ замовив бойовик на прізвисько "Ленін", який керував "центром спецоперацій" так званого "МГБ ДНР", створеного російськими спецслужбами.

Після вбивства Хараберюша Прасолова за наказом куратора мала вбити ще як мінімум одного офіцера українських спецслужб у Слов'янську, а також підірвати електростанцію в Кураховому.

У жовтні 2018 року суд визнав Прасолову винною і засудив її до 12 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.

Серед тих, кого Україна передала РФ, є як росіяни, так і громадяни України, засуджені за державну зраду, участь у терористичних організаціях і інші злочини. 11 з них були помилувані президентом, 19 – звільнені з-під варти напередодні обміну, двоє вже перебували на волі, один був переданий росіянам раніше. До Москви полетіли, зокрема, головред пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський і колишній командир роти ППО угруповання "ДНР" Володимир Цемах – ключовий фігурант справи MH17.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому", а також у матеріалі Володимира Кравченка "За будь-яку ціну?".