Вбивство Гандзюк: болгарський суд взяв під варту Левіна

27 сiчня 19:36

Підозрюваний хотів, щоб його відпустили під домашній арешт, але прокурори вважають, що він може переховуватися.

 

У Болгарії суд взяв під варту на 40 днів Олексія Москаленка (Левін), підозрюваного в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, передає видання Flagman. Таке рішення суд міста Бургас прийняв 27 січня.

Левін просив відпустити його під домашній арешт і надягти електронний браслет. За словами підозрюваного, у нього нібито серйозні проблеми зі здоров'ям. Левін заявив, що йому зробили чотири операції на серці, ще коли він був в Україні.

Однак прокурори вважають, що підозрюваний може втекти, тому просили суд взяти його під варту до екстрадиції в Україну.

Як повідомляло джерело DT.UA У Службі безпеки України, терміни екстрадиції затриманого в Болгарії Олексія Москаленка (Левіна), можуть зайняти роки, якщо не буде згоди на спрощену процедуру видачі. Якщо ж така згода буде, то Левіна можуть екстрадувати в термін від 30-40 днів.

24 січня Офіс генпрокурора повідомив про затримання у Болгарії підозрюваного в організації нападу на Гандзюк. Левін під чужим ім'ям переховувався на орендованій квартирі у Бургасі.

Замовниками злочину голову Херсонської облради Владислава Мангера, ексголову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва та його колишнього заступника Євгена Рищука. З них трьох підозрюваним у справі проходить лише Мангер.

Однак реальні терміни отримали тільки виконавці злочину: Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук, а також їхній ватажок Сергій Торбін ("Опер"). Завдяки угоді зі слідством і перекваліфікації справи, вони отримали лише від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

Підозрюваний співорганізатор злочину Ігор Павловський нещодавно став підозрюваним ще й у створенні ОЗУ. Суд повторно відправив його під варту.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти).

Докладніше про те, чому в Україні переслідують і вбивають активістів, а справи так і залишаються не розслідуваними, читайте в матеріалі Анни Рожкової "Один на один з системою".