З 2015 року майже 400 бойовиків "Л/ДНР" добровільно склали зброю

23 вересня 02:31

Всі вони здалися у рамках спеціальної програми СБУ "Тебе чекають вдома".

 

Із серпня 2015 року по серпень 2019 року українським правоохоронцям добровільно здалися 383 бойовики незаконних збройних формувань терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР"; при цьому 128 осіб перейшло на український бік у минулому році і 16 – з початку 2019 року, заявив департамент контррозвідки Служби безпеки України у відповідь на запит "Апострофа".

Всі вони здалися у рамках спеціальної програми СБУ "Тебе чекають вдома". Програма передбачає можливість для осіб, які виявилися втягнутими у діяльність терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР", повернутися додому із найменшими втратами. По суті, зараз ця програма є єдиним шансом для колишніх терористів відбутися мінімальними покараннями за свою діяльність – звичайно, якщо вони не виявилися винні у військових злочинах.

При цьому, зазначили в СБУ, сама програма "не встановлює законодавчих гарантій і процедур звільнення осіб від кримінальної відповідальності", а лише передбачає консультативну допомогу у припиненні ними протиправної діяльності. В процесі розслідувань СБУ щільно співпрацює з Національною поліцією України, оскільки переважна більшість вчинених правопорушень такого роду знаходиться у їхній компетенції. Для участі в цій програмі досить задекларувати свої наміри українським правоохоронним органам і добровільно з'явитися з повинною.

Як повідомлялося, в лютому суд засудив бойовика угруповання "ДНР" до 9,5 років позбавлення волі. Уродженець Горлівки приєднався до окупантів в 2015 році, займав посаду механіка-водія і брав участь у бойових діях проти української армії, поки його не затримали у березні 2018 року.