Анкара відмовляється підтримувати план НАТО із захисту Польщі, Литви, Латвії та Естонії від РФ

28 листопада 12:36

Посли НАТО очікують офіційного схвалення всіх 29 країн-членів для військового плану щодо захисту Польщі, Литви, Латвії та Естонії в разі нападу Росії.

 

Представник президента республіки Реджепа Тайіпа Ердогана, Ібрагім Калін заявив, що Туреччина відмовляється підтримати план зусиль союзників по НАТО щодо країн Балтії і Польщі в разі нападу Росії, поки не отримає додаткову політичну підтримку в її боротьбі з курдськими Загонами народної самооборони на півночі Сирії, повідомляє Reuters.

Анкара наказала своєму послу в НАТО не підтримувати план і дотримуватися жорсткої лінії на зустрічах і в приватних розмовах. На думку більшості у Туреччині курдські загони є головною складовою підтримуваних США Сирійських демократичних сил і республіка вимагає, щоб НАТО офіційно визнало їх терористами, і обурюється тим, що союзники надають підтримку ополченцям.

Турецький чиновник повідомив, що раніше в цьому році НАТО погодилася підтримати план альянсу щодо захисту Туреччини, в тому числі на випадок атаки з півдня, де вона межує з Сирією.

План передбачав визнання Загонів народної самооборони терористичною загрозою для Туреччини, але пізніше Вашингтон відмовився від своєї підтримки, а інші країни також виступили проти плану, додав Калін.

"Тому ми говоримо, що якщо наш план оборони не був схвалений, то ми не дозволимо, щоб був оголошений і інший план по захисту країн Балтії та Польщі. Ті, хто хочуть, щоб ми оголосили план для країн Балтії, повинні проявити таку ж увагу до нас", - повідомив турецький чиновник.

Ще представник президента Туреччини в середу написав у Twitter, що ЄС і НАТО мають співпрацювати з Туреччиною з питань національної безпеки країни.

За тиждень до саміту НАТО в Лондоні, посли альянсу очікують офіційного схвалення всіх 29 країн-членів для військового плану щодо захисту Польщі, Литви, Латвії та Естонії в разі нападу РФ.

Без схвалення з боку Туреччини НАТО може стати важче швидко посилити оборону в Прибалтиці і Польщі.

Нагадаємо, 23 жовтня Міністерство оборони Туреччини заявило про завершення антикурдської військової операції на півночі Сирії.

Заява пролунала за кілька годин після переговорів президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана, які обидва лідера охарактеризували як "тріумфальні".

Докладніше про наслідки турецької операції читайте в матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".