До протестуючого Гонконгу стягуються китайські війська – Трамп

14 серпня 01:53

Трамп заявив, що провини США і особисто його у гонконзькому бунті немає.

 

Розвідка США засікла перекидання низки підрозділів китайських збройних сил до охопленого цивільними протестами Гонконгу, із посиланням на доповідь розвідувального співтовариства повідомив президент США Дональд Трамп у своєму Twitter.

"Наша розвідка повідомила, що уряд КНР перекидає війська до кордону з Гонконгом", – зазначив він.

Трамп закликав світове співтовариство до спокою, попутно висловивши здивування тим фактом, що в заворушеннях у Гонконгу Пекін звинувачує Сполучені Штати.

"Багато хто звинувачує мене і США у нинішніх проблемах Гонконгу. Не можу уявити, чому?", – іронічно зазначив Трамп.

Втім, насправді американський президент не відкрив для світової громадськості нічого нового – вже близько тижня ряд Telegram-каналів публікує відео проходу військової колони до Гонконгу однією з довколишніх шосейних доріг, а у сутичці поліції та протестувальників в аеропорту міста 13 серпня проти останніх пригрозили застосувати армійський спецназ, якщо не будуть відпущені взяті у заручники співробітник поліції та журналіст.

Вуличні демонстрації і протести почалися в Гонконгу після внесення закону про спрощену процедуру екстрадиції підозрюваних в інші країни, включно з материковим Китаєм. У 1997 році колишня британська колонія Гонконг була передана під управління Пекіна за договором, згідно з яким комуністичний уряд КНР обіцяв не міняти політичний та економічний устрій на острові і підтримувати принцип "одна країна - дві системи". Спрощена процедура висилки підозрюваних у Китай загрожує переслідуванням інакодумців в Гонконгу, вважають противники закону.

Під тиском протестувальників гонконгська адміністрація на невизначений час зняла законопроект з розгляду, але опозиція вважає, що цього недостатньо і вимагає відкликати його остаточно.

У цьому році протести, що почалися як мирний громадянський рух, зібрали на вулицях до мільйона осіб. Після зіткнень з поліцією і штурму законодавчих зборів протестувальниками протистояння набуло запеклого характеру. Поліція регулярно застосовує при розгоні не тільки кийки, але і так звану "нелетальну зброю".

Видання The Economist вважає, що уряд Китаю може піти шляхом силової зачистки протестів і повторити трагічні події на площі Тяньаньмень в Пекіні 1989 року. Аналітики підкреслили, що такий сценарій не вигідний насамперед для КНР Детальніше читайте в матеріалі "Майбутнє Гонконгу: до чого призведуть багатотижневі протести" і в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".