Міська рада Праги вирішила розірвати договір про побратимство з Пекіном

08 жовтня 00:04

Дві столиці не зійшлися в поглядах на політику і права людини

 

Столиця Чехії Прага денонсувала угоду про побратимські зв'язки зі столицею Китаю Пекіном, підписану в 2016 році. В Чехії вирішили, що не можуть схвалювати порушення прав людини в Китаї.

Про це повідомляють Lidovky, передає Укрінформ.

"Міська рада в понеділок вирішила розірвати побратимський договір з Пекіном. Причиною є небажання китайської сторони вести переговори з празьким керівництвом про вилучення пункту про визнання одного Китаю", - повідомляє ЗМІ.

Угоду було затверджено Прагою у лютому 2016 року попереднім керівництвом міста. Опозиція з самого початку була проти його укладення. Чинне керівництво столиці ЧР закликало Пекін домовитися про вилучення цієї частини документа в січні. Китайська сторона негативно відреагувала, представники КНР кілька разів заявляли, що таке ставлення Праги шкодить чесько-китайським відносинам.

У мерії пояснюють свою позицію тим, що схвалення зазначеної частини договору є "нестандартним" кроком.

"Політична декларація не відноситься до угоди про співпрацю між столицями. Я не згодна з тим, що Прага повинна таким чином висловлювати свою підтримку авторитарного режиму в Китаї", - заявила радник міськради Праги Хана Кордова Марванова. За її словами, відмовившись від вищезгаданої статті, Прага покаже незгоду з приводу порушення прав людини в Китаї.

Прем'єр-міністр Андрій Бабіш і міністр закордонних справ Томаш Петршичек поспішили підкреслити, що уряд поважає політику одного Китаю, але не може впливати на кроки демократично обраного органу самоврядування.

Пекін тим часом, крім публічних декларацій, відповів Празі тим, що почав скасовувати заплановані виступи празьких ансамблів, таких як Празька філармонія.

Слід зауважити, що спір про договорі між Пекіном і Прагою - не перший неприємний момент у відносинах між двома країнами, які активно просуває президент ЧР Мілош Земан: у минулому році Національне бюро з питань кібер- та інформаційної безпеки висловило застереження щодо продукції китайських компаній Huawei і ZTE. Китай заперечує всі звинувачення.

У спільній заяві саміту G7, що пройшов у серпні в Біарріці, в тому числі йшлося про ситуацію в Гонконзі. Лідери "групи семи" підтвердили прихильність об'єднаній китайсько-британській декларації з питання передачі Гонконгу, підписаною прем'єром Держради Китаю Чжао Цзияном і британською прем'єркою Маргарет Тетчер 19 грудня 1984 року.

"Група семи" закликає уникати будь-якого насильства", - наголошувалося в повідомленні.

Гонконг - колишня британська колонія, яка увійшла до складу Китаю в 1997 році.

Протести у місті спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій протестувальники прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми. Декого з активістів затримали.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки Керрі Лем.

Детальніше читайте в матеріалі DT.UA "Майбутнє Гонконгу: до чого призведуть багатотижневі протести" і в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".