На російських військових навчаннях під керівництвом Путіна сталася позаштатна ситуація – ЗМІ

21 жовтня 11:13

Застаріла ракета не змогла вийти з пускової шахти атомного підводного човна.

 

Російські військові навчання стратегічних ядерних сил "Гром-2019", якими на останньому етапі керував російський президент Володимир Путін, не обійшлися без скандалу. Так, під час останнього пуску ракет з підводних човнів сталася нештатна ситуація, повідомляє російське видання "Ведомости" з посиланням на власні поінформовані джерела.

Так, згідно з планом навчань, атомний підводний крейсер-ракетоносець російського військового флоту К-44 "Рязань" повинен був здійснити два ракетних пуски, однак на практиці вийшов лише один. Друга ракета з якоїсь причини не вийшла з ракетної шахти, і підводний човен була змушена повертатися на базу з невыдстрыляною ракетою, що застрягла в шахті, розповіли джерела.

Передбачається, що причиною відмови пуску стали неполадки низки систем, що відповідають за запуск ракети. Можливо, що це пов'язано із загальною застарілістю як ракети, так і підводного човна - "Рязань" знаходиться в складі флоту ще з 1977 року, всі однотипні з нею підводні човни давно утилізовані, як застарілі. Аналогічно і ракета, яку мали запустити – Р-29Р – є давно застарілою, вона знаходиться на озброєнні російських ядерних сил вже більше сорока років. За інформацією одного з джерел газети, російські СЯС змушені періодично проводити запуски цих ракет під час навчань задля продовження їх давно вичерпаного ресурсу.

Росія і Китай стурбовані нарощуванням збройової гонки з боку США – планами розробки Вашингтоном раніше заборонених ракет, і випробування ракети "Томагавк" середньої дальності, яке відбулося менш, ніж через три тижні після остаточного розпаду Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) – угоди, яка забороняла створення, випробування і розміщення таких ракет.

2 серпня США офіційно вийшли з ДРСМД, після того, як минув наданий Росії піврічний термін на ліквідацію ракети 9М729, наявністю якої Москва порушує угоду.

4 березня Путін підписав указ про припинення Росією виконання ДРСМД. 3 липня Росія офіційно припинила дію ДРСМД.

Детальніше про мотиви виходу США з Договору читайте у статті Олексія Ижака"Дедалі ближче до ядерного раю" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".