Північна Корея обходить міжнародні санкції за допомогою використання криптовалют

08 квiтня 15:24

КНДР накопичила близько ,5 млрд у різних криптовалютах

 

Північна Корея використовує кріптовалюти в сумарному еквіваленті в 1,5 млрд доларів США для фінансування міжнародної торгівлі та ланцюгів поставок в обхід санкцій, повідомляє CoinDesk.

Дослідники Chainalysis відзначають, що обсяг використовуваних в цифрових валютах коштів для реалізації цих цілей істотно виріс з торішніх 200-500 млн.

"Коли мене спитають, як КНДР це вдалося провернути, я відповім, що не обійшлося без криптовалют", - пояснила керівник департаменту політики та регулювання Chainalysis Джессі Спіро.

"Безумовно, КНДР використовує криптовалюти для фінансування торгівлі", - додала вона.

Технічно Пхеньян обходить санкції ООН за допомогою передачі вантажу у відкритому морі без заходження судна в порт. Найчастіше це веде до відключення, що використовуються в судноплавстві, автоматичних ідентифікаційних систем. Подібні дії відбуваються в контексті поставок вугілля і нафтопродуктів, що зафіксовано в доповіді міжнародної організації.

Кібервзломи, програми-викрадачі і прихований майнінг

У тому ж звіті, ООН повідомила, що Північна Корея "використовувала кіберпростір для здійснення витончених атак з метою крадіжки коштів" і подальшого їх відмивання. Так, експерти зафіксували щонайменше 35 нападів на фінансові компанії в 17 країнах.

Крім успішних атак на біткоін біржі, північнокорейські хакерські групи також використовують програми-здирники і приховано майнят монети з підвищеною приватністю.

На думку Королівського Інституту Об'єднаних послуг (RUSI), КНДР використовує криптовалюти для оплати підсанкційних товарів та послуг компаній-посередників, а також конвертації в фіат. Влада КНДР також може накопичувати цифрові валюти в надії на зростання їх вартості.

"Ви повинні платити посередникам. Очевидно, що використовується криптовалюта", - не сумнівається Кайла Айзенман, аналітик з досліджень в RUSI.

В організації також вважають, що використання криптовалют дозволяє Пхеньяну менше покладатися на китайські банки, діяльність яких моніторять американська влада. Крім того, цифрові активи - хороша альтернатива готівкових грошей.

Університети хакерів

Айзенман вважає, що північнокорейський режим настільки пішов далеко вперед у порівнянні з Іраном і Венесуелою, що в країні діє мережа технічних університетів і груп, які готують, по суті, державних хакерів.

КНДР навіть організувала конференцію по блокчейну і криптовалютам. Анонсована на лютий подія, була відкладена через спалахи коронавірусу. Цей захід призвів до неоднозначного арешту розробника Ethereum Вірджіла Гріффіта і його звинуваченням у порушенні санкцій.

Раніше, розробники створили криптовалюту, курс якої залежить від поширення коронавіруса. Курс валюти CoronaCoin підвищується з кожною новою смертю після зараження.

Також Facebook переглянула плани по запуску власної криптовалюти Libra. Компанія ухвалила таке рішення після претензій регуляторів.