Помпео назвав орієнтовну дату підписання мирної угоди з талібами

22 лютого 01:59

Переговори з "Талібаном" проводяться в столиці Катару.

 

У Вашингтоні розраховують укласти мирну угоду з ісламістським угрупуванням "Талібан" 29 лютого. Про це державний секретар Майк Помпео повідомив у п'ятницю, 21 лютого, за підсумками переговорів у Досі.

"Ми готуємося до того, що підписання відбудеться 29 лютого, незабаром слідом за цим почнуться міжафганські переговори", - заявив керівник американського зовнішньополітичного відомства.

За словами Помпео, метою мирної угоди є скорочення американської військової присутності в Афганістані, а також недопущення використання терористами території цієї країни для створення загрози для США і союзників.

"Останніми тижнями в рамках консультацій з урядом Афганістану американські парламентери в Досі прийшли до угоди з "Талібаном" про значне скорочення насильства в Афганістані на національному рівні. Після успішного виконання цієї угоди, очікується підписання домовленостей між США і "Талібаном", - розповів держсекретар.

"Виклики залишаються, але прогрес, досягнутий в Досі, вселяє надію і являє собою справжню можливість, і США закликають всіх афганців використати цей момент", - підсумував Помпео.

У ніч з п'ятниці на суботу в Афганістані має почати діяти семиденне перемир'я, яке влада країни і сили міжнародної коаліції погодили з рухом "Талібан" раніше. "Талібан" погодився припинити ракетні обстріли і підриви смертників. За дотриманням умов перемир'я стежитимуть США.

Якщо умови перемир'я будуть підтримуватися, то 10 березня повинні почати переговори афганського уряду з "Талібаном". Пропозиції щодо їх організації вже висунули Норвегія та Німеччина, однак місце переговорів ще не узгоджено.

З липня 2018 року Сполучені Штати ведуть прямі переговори з високопоставленими представниками радикального ісламістського руху "Талібан" про встановлення миру в Афганістані. Основні теми обговорень - виведення іноземних військовослужбовців і надання гарантій того, що Афганістан не перетвориться в безпечну гавань для терористичних угруповань.

З 2014 року на території Афганістану діють бойовики "Ісламської держави". Вони воюють і здійснюють теракти проти уряду, "Талібану" і міжнародного військового контингенту.

Детальніше про конфлікт в Афганістані читайте у статті Олександра Коренькова "Гнучкі і завзяті" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".