Помпео пропонує владі Китаю дипломатично, а не силою вирішити питання в Гонконзі

16 листопада 05:01

В Гонконзі вже близько п'яти місяців тривають масові протести

 

Помпео дипломатично обійшов заходи, які може зробити президент США в Гонконзі, якщо Китай надумає застосувати проти протестувальників війська. Але при цьому держсекретар - за мирне врегулювання питання між владою і жителями Гонконгу.

Держсекретар США Майкл Помпео заявив, що не може передбачити, які заходи може вжити Вашингтон, якщо Китай використовує військову силу проти протестувальників в Гонконзі.

"Я ніколи не виключаю ніяких можливостей щодо того, що може прийти в голову президенту Трампу, і яким саме чином ми відповімо", - сказав Помпео, коментуючи ситуацію в Гонконзі у виступі в Університеті Райса в штаті Техас.

"Ми звертаємося не лише до Пекіну, але і до страйкарів із закликом брати участь в політичному обговоренні, з деякою надією на те, що все буде врегульовано мирно з мінімумом насильства - така наша надія", - зазначив держсекретар США.

В Гонконзі вже близько п'яти місяців тривають масові протести. Причиною послужив намір влади міста внести зміни в закон про екстрадицію, які дозволили б висилати в країни, що не мають відповідної угоди з Гонконгом, включаючи материковий Китай, підозрюваних у скоєнні злочинів.

У зв'язку з протестами прийняття цих поправок було відкладено, а потім і скасовано. Однак протестні акції, які супроводжуються зіткненнями демонстрантів з поліцією, тривають з новими вимогами, зокрема, введення в адміністративному районі системи прямих виборів керівництва.

Протести у місті спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій протестувальники прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми. Декого з активістів затримали.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки Керрі Лем.

Докладніше про ситуацію в Гонконзі читайте в матеріалі DT.UA "Майбутнє Гонконгу: до чого призведуть багатотижневі протести" і статті Наталії Бутирської "Боротьба несумісностей" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".