Російська "Армата" практично небоєздатна – ЗМІ

23 серпня 04:31

Безмежно дорогий, безмежно складний, безмежно "сирий" – саме так можна охарактеризувати російський танк.

 

Розрекламований новий російський основний бойовий танк Т-14 "Армата" насправді дуже далекий від досягнення повної боєздатності, тому російське оборонне відомство дуже обережно ставиться до оцінки його бойових можливостей, пише видання "Військово-промисловий кур'єр".

Ряд систем озброєння "Армати" вимагає доопрацювань за підсумками дослідної експлуатації у військах.

"Судячи з усього, така доробка може торкнутися силової установки, трансмісії, прицільного комплексу. Для танкової гармати потрібно розробити нову номенклатуру боєприпасів, включно із керованими, із підривом на траєкторії польоту", – пише видання.

Крім цього, є ряд проблем із контролем екіпажу за бойовою обстановкою навколо танка – бронекапсула, можливо, і непогане рішення з точки зору забезпечення виживання екіпажу (чому в Росії раніше традиційно не приділялася особлива увага – випадки детонації боєкомплекту у танках виробництва СРСР/Росії після першого ж влучання у них перевищують усі розумні показники – ред.), проте не дуже зручне.

"Повернути капсулу, як башту, не є можливим, тому акцент робиться на оптичні засоби, електроніку, які у бою можуть підвести. Все це спонукає Міноборони виявляти граничну обережність у рішенні щодо закупівлі великих партій", – зазначає газета.

До всіх інших бід, зазначається у матеріалі, основний виробник танків Т-14, уральське підприємство "Уралвагонзавод" відверто зриває контракт із постачання бойової техніки – у 2019 році він передасть збройним силам Росії усього 16 машин на базі "Армати" (12 основних бойових танків Т-14 та 4 бойових ремонтно-евакуаційних машини Т-16). При цьому згідно з контрактом завод повинен поставити до армії 132 бойових машини на базі "Армати", тобто не менше 32 одиниць щорічно. Не рятує навіть те, що постачаються не тільки танки Т-14, але й БМПТ Т-15 та БРЕМ Т-16.

"Але навіть з урахуванням цієї партії його заборгованість складе 28 машин. Виробити їх за час, що залишився до кінця 2019 року, нереально. У наявності відставання від графіка", – вказує видання.

Однією з причин, з якої зривається постачання танків, видання називає ту ж ситуацію, що й з новітнім винищувачем Су-57 – "Армата" виходить дуже дорогою. Російському міністерству оборони значно дешевше модернізувати наявну техніку, поліпшення якої до рівня середньостатистичних світових зразків бронетанкового озброєння у порівнянні із закупівлею "Армати" обходиться у копійки.

Т-14 "Армата" – новітній російський основний бойовий танк на базі універсальної важкої гусеничної платформи "Армата". Серед новинок у цьому танку особливий акцент Росія ставить на тому, що машина отримала нежилу бойову башту та новітні бортові системи. Однак із першої своєї появи на публіці танк отримав неоднозначну репутацію і виявився пов'язаним із безліччю скандалів – так, під час показу його на параді у 2015 році новітня машина неодноразово глохла; до того ж, стверджувалося, що російські інженери просто виявили в архівах та допрацювали розробку, яка велася у тоді ще УРСР при Союзі, близько 30 років тому.

Намагалася "примазатися" до танка і Німеччина – німецька газета Die Welt стверджувала, що, нібито, основна концепція нового танка РФ Т-14 "Армата" була розроблена на Заході і пройшла тестування у Німеччині ще 30 років тому. Росія використовувала ідеї, які планувалося реалізувати для подальшої моделі основного німецького танка Leopard 2.