США продовжили дозвіл на роботи іноземних компаній з ядерними об'єктами Ірану

31 березня 04:59

Присутність іноземних спостерігачів повинна завадити роботам по створенню ядерної зброї.

 

США дозволили європейським, китайським і російським компаніям продовжувати роботи на іранських ядерних об'єктах, розраховуючи, що таким чином будуть утруднені потенційно небезпечні розробки, повідомляє агентство Reuters.

Дозвіл стосується фахівців, чия діяльність не пов'язана з ядерними озброєннями, а також експертів з контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї. У Вашингтоні вважають, що присутність іноземних працівників не дозволить приховати роботи над ядерною зброєю і робить Іран "менш здібним" до обходу санкцій.

Європейські, китайські та російські фахівці можуть перебувати на IR-40 - тяжеловодном реакторі в районі Арака, АЕС в Бушері і Тегеранському дослідницькому реакторі.

Це виняток із санкцій, які США посилили після приходу до влади адміністрації президента Трампа. Дозвіл оновлюється кожні 60 днів.

"Ірану ніколи не дозволять створити ядерну зброю, - говориться в заяві голови прес-служби Держдепартаменту Морган Ортегус. - Ми продовжимо стежити за всіма роботами Ірану в області ядерної програми і можемо змінити ці винятки в будь-який час".

Через епідемію коронавірусу в Ірані, Тегеран звинувачує США у "медичному терорі", стверджуючи, що санкції ускладнюють боротьбу з захворюванням. У відповідь Ортегус підкреслила, що провина за це лежить не на санкціях, а на іранському режимі.

Крім санкцій проти ядерної програми Ірану, США звинувачували Тегеран у підтримці терористів та участі у війні на стороні сирійського диктатора Асада, за що також введені санкції. Проти союзників Ірану також діють санкції. Іранська політична опозиція порівнює уряд своєї країни з "Ісламським державою"