США ввели санкції проти "друзів Ірану" з РФ, Китаю і Туреччини

25 лютого 22:33

До санкційного списку внесли 13 фізичних і юридичних осіб.

 

Сполучені Штати Америки розширили санкційний список осіб, які підтримують іранську ракетну програму. Санкції введені проти 13 компаній і громадян Росії, Іраку, Туреччини та Китаю.

"США вводять санкції проти 13 іноземних організацій і фізичних осіб з Китаю, Іраку, Росії та Туреччини згідно з законом про нерозповсюдження щодо Ірану, КНДР і Сирії", - йдеться в заяві Державного департаменту, поширеній у вівторок, 25 лютого.

"Запровадження санкцій проти цих іноземних організацій відбувається в рамках наших зусиль, спрямованих на застосування всіх доступних заходів, щоб не допустити розвиток Іраном його ракетного потенціалу", - пояснили в американському зовнішньополітичному відомстві.

У документі не уточнюється, про кого саме йде мова.

Читайте також: Макрон обговорив із Путіним транзит російського газу до ЄС через ГТС України

6 січня влада Ірану оголосила про п'ятий, остаточний крок відходу від ядерної угоди. СВПД був підписаний Іраном і шістьма іншими учасниками угоди в 2015 році, однак в 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди та відновлення жорстких економічних санкцій проти Ірану. У зв'язку з цим Тегеран почав поетапне скорочення своїх зобов'язань за СВПД.

Сприяло цьому й загострення на Близькому Сході. У ніч на 3 січня американські війська завдали авіаудар по аеропорту Багдада, в результаті якого загинув командувач спецпідрозділом "Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану Касем Сулеймані. Ця атака стала відповіддю на напад підтримуваних Іраном шиїтських збройних угруповань на посольство США в Іраку.

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї пообіцяв помститися Сполученим Штатам Америки за вбивство Сулеймані. Своєю чергою президент США Дональд Трамп натякнув владі Ірану можливість проведення переговорів.

Лідери держав Європейського Союзу висловилися за збереження ядерної угоди з Іраном. Президент Ірану Хасанн Рухані висунув вимогу скасування американських санкцій для цього.

Докладніше про сценарії розвитку ситуації на Близькому Сході читайте в матеріалі Віталія Федянина "Бій Трампа з "Тінню" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".