Трамп і Макрон провели незаплановану зустріч перед самітом G7

24 серпня 22:39

На жаль, про що конкретно говорили лідери за неформальним обідом, невідомо, хоча припущень є чимало.

 

Президент США Дональд Трамп і президент Франції Еммануель Макрон провели незаплановану зустріч перед початком саміту G7 у французькому Біарріце, на якому цьогоріч доведеться головувати Франції, повідомляє "Укрінформ".

Лідери зустрілися за неформальним обідом на терасі готелю. Невідомо, що конкретно обговорювалося між двома президентами під час зустрічі.

Зазначається, що зустріч відбулася на тлі загострення відносин між двома державами – Франція затискає податками американських технологічних гігантів, Трамп у відповідь погрожує ввести мита щодо елітних французьких вин. Крім того, є у двох країн розбіжності в питаннях політики з приводу Ірану.

Однак у Макрона і Трампа є і спільні точки дотику – у першу чергу, Україна, а також схвалена обома ініціатива повернути Росію до формату "групи", знову наростивши G7 до G8.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив, що вважає повернення РФ до G8 доцільним, назвавши це "непоганою річчю". За даними CNN, його підтримав президент Франції Еммануель Макрон.

Однак перед цим Макрон під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що повернення Росії до G8 і поліпшення відносин з ЄС залежатимуть від успішності врегулювання "української кризи".

У свою чергу, британський прем'єр Борис Джонсон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель вказали на відсутність передумов для повернення РФ до "Великої вісімки".

Володимир Зеленський відреагував на слова Трампа через добу постом у Facebook. Президент України констатував, що після виключення з "Великої вісімки" РФ не змінила свою політику. І дав зрозуміти, що вважає допустимим її повернення до G8 лише після деокупації Криму, припинення війни у Донбасі та звільнення всіх українських в'язнів Кремля.

У червні минулого року на саміті G7 в Канаді Трамп вже порушував питання відновлення G8 за участю Росії, проте решта членів клубу не підтримали його позицію.

Росію виключили з G8 у 2014 році через анексію Криму і розв'язування війни в Донбасі.