Трамп позитивно відгукнувся про хід торговельної війни між США та КНР

31 липня 03:41

Американський президент вважає, що майже "дотиснув" Китай на укладення нової торговельної угоди.

 

Торгові переговори з Китаєм на тлі торговельної війни йдуть більш, ніж добре, заявив президент США Дональд Трамп під час зустрічі з журналістами біля Білого дому перед вильотом до штату Вірджинія 30 липня, передає "Сьогодні".

"Переговори з Китаєм просуваються дуже добре... Вашингтон і Пекін укладуть прекрасну угоду, або не укладуть угоду взагалі. Китай дуже хоче укласти зі мною угоду, але мені вирішувати, чи я буду це робити, не їм", – заявив Трамп.

Американський лідер також додав, що запроваджені ним мита на китайські товари негативно вплинули на китайське економічне зростання.

"У них був найгірший рік за 27 років, у них був жахливий рік через мита. Багато компанії йдуть із Китаю... А в економіки США все феноменально добре", – запевнив Трамп.

Торговельна війна між Китаєм і США розпочалася навесні 2018 року, коли Вашингтон ухвалив рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" у Буенос-Айресі Дональд Трамп і Сі Цзіньпін погодилися на перемир'я у торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 року запровадження нових торгових мит.

На початку квітня Трамп розповів, що на переговорах вдалося досягти прогресу, а США і Китай близькі до того, щоб укласти угоду. Однак 7 травня США анонсували підвищення мит на низку товарів китайського виробництва з 10% до 25%, а в найближчій перспективі – обкладення 25%-вим митом інших товарів, що імпортуються з Китаю.

Наприкінці червня на саміті G20 в Осаці Трамп і Сі домовилися відновити переговори про торгівлю. За даними ЗМІ, президент США погодився не обкладати новими митами продукцію Китаю.

Докладніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака "Холодна" війна з "гарячими" сутичками" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".