Трамп провів екстрене засідання Білого дому після атаки на військові бази США в Іраку

08 сiчня 06:53

Президент Америки зробить офіційну заяву вранці.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп провів у Білому домі екстрену нараду з радниками з безпеки після ракетних обстрілів американських авіаційних військових баз в Іраку, повідомляє CNN.

Наголошується, що на нараді були присутні держсекретар Майк Помпео, глава Пентагону Марк Еспер і віцепрезидент США Майк Пенс.

В інформаційному агентстві кажуть, що чиновники, які були присутні на екстреній нараді з приводу подій на Близькому Сході, без коментарів виїхали з Білого дому.

За даними ЗМІ, Дональд Трамп не стане виступати по телебаченню зі зверненням до нації. При цьому у своєму Twitter він зазначив, що "Все добре!".

"Випущені ракети з Ірану по двох військових базах, розташованих в Іраку. Проходить оцінка жертв і пошкоджень, що відбуваються зараз. Все йде нормально! На сьогоднішній день у нас найпотужніші і добре оснащені військові у світі! Я зроблю заяву завтра вранці", - повідомив президент США.

У ніч на 3 січня американські війська завдали авіаудару по аеропорту Багдада, унаслідок якого загинув командувач спецпідрозділом "Кудс" Корпусу вартових Ісламської революції Касем Сулеймані. Ця атака стала відповіддю на напад підтримуваних Іраном шиїтських збройних угруповань на посольство США в Іраку.

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї пообіцяв помститися Сполученим Штатам за вбивство Сулеймані. Своєю чергою президент США Дональд Трамп натякнув владі Ірану на можливість проведення переговорів.

Увечері 4 січня посольство США в Багдаді і військова база "Балад" зазнали ракетного обстрілу.

Міністр оборони США Марк Еспер заявив у вівторок, 7 січня, що США не прагнуть до війни з Іраном, але "готові її закінчити". Він також сказав, що США не виводять війська з Іраку після того, як у вихідні парламент Іраку проголосував за виведення американських військ.

В ніч на 8 січня Іран завдав нових ударів. По військових об'єктах США в Іраку було випущено більше 10 балістичних ракет. Загинуло 20 осіб.

Детальніше про наслідки ліквідації іранського генерала і сценарії розвитку ситуації на Близькому Сході читайте в матеріалі Віталія Федяніна "Бій Трампа з "Тінню".