У Гренландії через аномальну європейську спеку може розтанути льодовик

27 липня 01:56

Спека може призвести до активного танення льоду, як це було в Гренландії в 2012 році

 

Метеорологи і кліматологи світу турбуються: аномальна спека цього року в Європі може привести до танення льодовика в Гренландії і зникнення льодовикового щита.

Гарячий циклон, який прийшов у Європу з Північної Африки, тепер рухається у бік Гренландії. Про це повідомило інформагентство Reuters у п'ятницю, 26 липня.

"За прогнозами, і це викликає наше занепокоєння, атмосферний потік зараз буде транспортувати це тепло в Гренландію", - сказала Клер Нулліс, прес-секретар Всесвітньої метеорологічної організації, на черговому брифінгу ООН в Женеві.

Це може призвести до активного танення льоду, як це було в Гренландії в 2012 році, зазначила Нулліс.

"Це призведе до високих температур і, отже, посилення танення льодовикового покриву Гренландії. Ми ще не знаємо, чи досягне воно рівня 2012 року, але вже близько до того", - сказала вона.

Тільки в липні щит втратив 160 млрд. тонн льоду за поверхневих танень. Це приблизно еквівалентно 64 мільйонам басейнів розміром з олімпійський стадіон.

"Тільки у липні. Лише поверхневе танення", - підкреслила Нулліс.

Льодовиковий щит Гренландії охоплює 80% острови і розвивалася на протязі багатьох тисяч років, коли шари снігу спресовуються в лід. Крижаний покрив Гренландії - ключова частина світової кліматичної системи.

Купол льоду досягає висоти 3000 метрів, а загальний обсяг крижаного покриву становить приблизно 2,9 млн. кубічних кілометрів, що дозволило б підняти глобальний рівень моря на 7 метрів, якщо б він повністю розтанув. Танення крижаного покриву Гренландії призведе до ще більших кліматичних змін, адже він має здатність відбивати сонячне випромінювання.

Нагадаємо, що раніше аномальна спека в Європі побила всі рекорди.

Вчені також заявили, що запобігти кліматичній катастрофі буде неможливо через 1,5 року.

Згідно з дослідженням про вплив підняття рівня Світового океану внаслідок зміни клімату, якщо не скорочувати викиди парникових газів, в Україні 75 тис. осіб ризикують стати кліматичними переселенцями тільки через підняття рівня моря. До кінця століття їх будинки можуть опинитися в зоні затоплення, і вони будуть змушені шукати нове місце проживання для себе і своїх сімей.
Детальніше про можливе затоплення українських територій читайте у статті Соф'ї Садогурської "Вода близько" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".