У Північній Македонії погодили дату дострокових виборів

21 жовтня 09:50

Парламентські вибори в країні відбудуться навесні 2020 року.

 

Лідери парламентських партій Північної Македонії відгукнулися на заклик прем'єр-міністра Зорана Заєва та погодили дату проведення в країні дострокових парламентських вибрів, повідомляє македонський телеканал "24.mk".

У неділю, 20 жовтня, парламентарі провели зустріч, на якій домовилися провести вибори на вісім місяців раніше призначеного строку – 12 квітня. Крім цього, за словами Заєва, з 3 січня у Північній Македонії працюватиме технічний уряд.

Зазначається, що вибори у квітні наступного року не завадять ратифікації протоколу про вступ країни до НАТО, Північна Македонія має стати повноцінним членом Альянсу у грудні 2019 року, пише "Європейська правда".

18 жовтня лідери країн-членів ЄС не досягли єдності щодо початку переговорів про вступ Албанії і Північної Македонії до блоку. Президент Франції Еммануель Макрон наполягав на необхідності реформування процесу прийому нових членів, його підтримали Нідерланди і Данія. Інші розкритикували таку позицію, але не досягнули єдності у цьому питанні. Повторний розгляд питання про вступ балканських країн до ЄС перенесли на початок 2020 року.

Лідери обох країн не приховували розчарування таким рішенням Євросоюзу. Наступного дня прем'єр Заєв закликав якнайшвидше провести в країні парламентські вибори, аби "громадяни висловилися, яким шляхом йти далі".

Північна Македонія є кандидаткою на вступ до Європейського Союзу ще з кінця 2005 року. У лютому цього року країна навіть змінила назву на Північна Македонія, щоб Греція перестала блокувати початок відповідних переговорів.

У травні 2019 року Єврокомісія рекомендувала країнам-членам ЄС почати переговори з Північною Македонією та Албанією про їхній вступ до блоку. Докладніше про затримку рішення щодо початку переговорів про нове розширення ЄС читайте в матеріалі Олексія Коваля "У "передбаннику" Євросоюзу".