У розмові Трампа з Зеленським згадувалася справа компанії Burisma – радниця Пенса

19 листопада 23:35

Дженніфер Вільямс назвала розмову двох президентів "незвичайною".

 

Радниця віце-президента США Майка Пенса Дженніфер Вільямс у вівторок, 19 листопада, дала свідчення в нижній палаті Конгресі в рамках процедури імпічменту, передає "Голос Америки".

Телефонну розмову американського президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським, що відбулася 25 липня, Вільямс охарактеризувала як "незвичайну", оскільки він "включав дискусію про те, що виглядало як питання внутрішньої політики".

Будучи під присягою, радниця віце-президента підтвердила, що в ході розмови згадувалася справа компанії Вигіѕма Миколи Злочевського, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син ймовірного кандидата в президенти США від демократів на виборах 2020 року.

Вільямс відмовилася розкривати зміст телефонної розмови Зеленського з Пенсом 18 вересня, так як її засекречено. При цьому вона повідомила, що перше питання, яке президент України поставив американському віце-президенту на зустрічі у Варшаві 1 вересня, стосувалося військової допомоги США Україні. За словами Вільямс, її шеф не озвучив Зеленському причину затримки допомоги, але запевнив співрозмовника у незмінній підтримці України Сполученими Штатами.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарга анонімного представника розвідувального співтовариства. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера.

13 листопада в Конгресі розпочалися відкриті слухання. На них свідчили тимчасовий повірений у питаннях США в Україні Вільям Тейлор і заступник помічника держсекретаря Джордж Кент. 15 листопада свідчення давала експосол США в Україні Марі Йованович, 19 – співробітники РНБ Олександр Віндман і Тім Моррісон, помічниця віце-президента Майка Пенса Дженніфер Вільямс і колишній спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер.

Докладніше про слухання в Конгресі вважає в статті Олександра Хари "Імпічмент Трампа. Шоу сезону 2019/2020 почалося".