США закликали РФ припинити переслідування "Свідків Єгови"

15 листопада 15:07

Американське посольство критикує Росію за утиски релігійних свобод.

 

Сполучені Штати Америки наполягають на тому, щоб Росія дотримувалася свобод віросповідання і припинила переслідування релігійної організації "Свідків Єгови", повідомляє в Twitter Посольство США в РФ.

"Росія повинна дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань щодо поваги до свободи віросповідання та припинити політично вмотивовані затримання, рейди і переслідування "Свідків Єгови" та інших мирних релігійних груп", - йдеться в повідомленні.

В РФ поняття екстремізму визначають недостатньо чітко, що дозволяє владі переслідувати за релігійну діяльність, яка не має відношення до політики. Зокрема, у 2017 році організацію "Свідки Єгови" Верховний суд Росії визнав екстремістською. З тих пір послідовники цієї течії піддаються переслідуванню, а вартість конфіскованої церковної власності досягла 90 мільйонів доларів.

У РФ поняття екстремізму визначають недостатньо чітко, що дозволяє владі переслідувати за релігійну діяльність, яка не має відношення до політики. Зокрема, у 2017 році організацію "Свідки Єгови" Верховний суд Росії визнав екстремістською. З тих пір послідовники цієї течії піддаються переслідуванню, а вартість конфіскованої церковної власності досягла 90 млн доларів.

"Свідки Єгови" уникають підпорядкування державі, відмовляються від військової служби, не голосують і розглядають Бога як єдиного істинного лідера. Рейди проти них пройшли в 40 регіонах Росії.

15 лютого 2019 року спецслужби провели масові обшуки будинків "Свідків Єгови" в Сургуті і місті Лянтор в районі Ханти-Мансійського півострова в Сибіру. Близько 40 осіб було затримано, і проти 19 віруючих було порушено кримінальну справу, стверджуючи, що вони організовують або підтримують організацію.

Правозахисники часто критикують Росію за порушення релігійних свобод у зв'язку з забороною діяльності організації. Тим часом російська влада висловлюють стурбованість створенням Православної церкви України, називаючи це "церковним розколом".

Раніше Комісія США з міжнародної релігійної свободи представила доповідь про свободу віросповідання у світі. Автори документа закликають ввести нові обмеження щодо Росії з-за порушень релігійних свобод.