ВООЗ не рекомендує Європі послаблювати карантин

08 квiтня 14:31

Навіть попри те, що в деяких країнах є "позитивні знаки" у ситуації з коронавірусом.

 

Для країн Європи ще не прийшов час послабляти обмежувальні заходи, які ввели для стримування поширення коронавірусу, заявив у середу директор європейського відділу Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Ханс Клюге.

"Зараз не час послабляти контрзаходи. Зараз час знову подвоїти та потроїти наші колективні зусилля, щоб при повній підтримці суспільства прагнути до придушення (коронавірусу)", - сказав він на пресконференції.

Клюге визнав, що в деяких країнах є "позитивні знаки" у ситуації з коронавірусом.

Своєю чергою глава українського МОЗ Максим Степанов повідомив, що зараз Україна знаходиться на порозі піку пандемії коронавірусу, тому рано говорити про те, коли закінчиться карантин.

Раніше повідомлялося, що в Сполучених Штатах Америки склали прогноз, коли приблизно закінчиться карантин в інших країнах. Дослідження спираються на дані зі звітів про діяльність урядів країн, даних з преси, інформації про інфраструктуру лікарень, нормативних показниках якості, ефективності уряду і т. д. Для деяких країн немає точної дати закінчення епідемії, а тільки тиждень місяця. Втім, автори не претендують на максимальну точність прогнозів.

Нагадаємо, що останніми днями в деяких країн спостерігається спад епідемії коронавірусу, що стало причиною для рішення місцевої влади послабити карантинні заходи. Та Всесвітня організація охорони здоров'я закликає не робити поспішних рішень та порівнює такі вказівки адміністрацій з недолікованими хворобами.

Офіційний представник ВООЗ Крістіан Ліндмайер зазначив, що своєчасне повернення до активного життя може спровокувати нові спалахи, тому рішення адміністрацій послабити карантин у деяких країнах є невдалим. Тому відомство рекомендує не приймати поспішних рішень, доки ситуація з коронавірусом не стане контрольованою.

В Україні з 12 березня діє карантин. Зокрема, в країні заборонені регулярні і нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні. Також заборонені залізничні перевезення. Припинено авіасполучення як внутрішнє, так і міжнародне.

При цьому 16 березня України закрила кордони для іноземців. В рамках заборони, на територію країни не можуть в'їхати іноземці та громадяни без громадянства. В кінці березня Україна повністю закрила свої кордони.