Пообіцяти і відібрати

Автор : Олександр Шкопа
25 листопада 23:01

Детективна історія з бізнес-центром "Горизонт Парк", що триває ось уже 8 років, на жаль, обіцяє мати бурхливе продовження. Тепер на багатостраждальний БЦ претендує ТОВ "Українська будівельна компанія "Наш дім", яке майже рік тому обіцяла "Укрсоцбанку" (власникові БЦ) всіляке заступництво і підтримку в його боротьбі з рейдерством.

 

Новий претендент на "Горизонт Парк" має намір прибрати бізнес-центр до рук через примусове укладення договору.

Детективна історія з бізнес-центром "Горизонт Парк", що триває ось уже 8 років, на жаль, обіцяє мати бурхливе продовження. Тепер на багатостраждальний БЦ претендує ТОВ "Українська будівельна компанія "Наш дім", яке майже рік тому обіцяла "Укрсоцбанку" (власникові БЦ) всіляке заступництво і підтримку в його боротьбі з рейдерством. Та сама компанія, яка, за підтримки народного депутата, члена комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Олександра Грабовського, 25 листопада 2015 р. підписала попередню угоду купівлі-продажу і обслуговування бізнесу-центру. Тепер вона ж засіває Господарський суд Києва позовами, маючи намір отримати не тільки величезний об'єкт нерухомості у власність, а ще й близько 90 млн грн за невиконане обслуговування цього об'єкта.

Із вогню та в полум'я

У 2016 р. "Укрсоцбанк" двічі відбивав зухвалі напади рейдерів, які, використовуючи приватного нотаріуса Олега Щура та підроблені рішення судів, двічі перереєстрували майно банку - ряд нежитлових приміщень на вул. Амосова, 12 у Києві (БЦ "Горизонт Парк") - на ТОВ "Проект-А". На той час об'єкт пережив 8 років судових позовів, 50 судових рішень і остаточний вердикт Вищого господарського суду в лютому 2013 р., який визнав "Укрсоцбанк" власником БЦ.

Не дивно, що, зважаючи на таку жорстку боротьбу за своє майно, італійські власники "Укрсоцбанку" (на той час входив в Unicredit Group, Італія) шукали сильних юристів, які могли б допомогти відбитися від рейдерів і забезпечити обслуговування активу. І вони їх знайшли. У кожному разі, так їм здавалося. На жаль, сумна, але повчальна історія, що сталася тоді з естонським інвестором ТЦ Sky Mall, банкірів не зупинила. Адже однією з діючих осіб цієї історії ЗМІ називають народного депутата Олександра Грановського, відомого "переговірника" з можливостями вирішити будь-яке питання по лінії судів і прокуратури.

І в умовах затяжної війни за проблемний БЦ О.Грановський видавався іноземцям кандидатом, котрий реально може вирішити проблему та захистити актив.

За словами голови правління ПАТ "Укрсоцбанк" Тамари Савощенко, Олександр Грановський вів переговори з банком стосовно БЦ "Горизонт Парк". "Під час переговорів він казав, що може знайти покупця, але реального покупця на бізнес-центр тоді не було. На проблемний час депутат обіцяв узяти на себе вирішення всіх питань, пов'язаних із захистом активу та його обслуговуванням".

Порожні обіцянки

Попередню угоду підписали в обмін на гарантії нардепа захистити майно від рейдерів. І нікому не відома "Українська будівельна компанія "Наш дім", без спеціальних ліцензій, інших дозвільних документів і навіть офісу, взяла на себе зобов'язання повністю доукомплектувати об'єкт, провести його передпродажну підготовку, обслуговувати впродовж року і наприкінці 2016 р. купити об'єкт за заниженою ціною 45 млн дол., з урахуванням витрат. Зважаючи на все, таких коштів у компанії не було. Її неплатоспроможність підтверджує і той факт, що 2015 р. Госпсуд Києва виніс рішення про примусове стягнення з "Української будівельної компанії "Наш дім"… усього 18 тис. грн за несплачену оренду приміщення в Бердичеві.

Обслуговувати бізнес-центр такого масштабу справді досить складно. 60 тис. кв. м, великі орендарі класу "А" - це світові компанії, що потребували обслуговування відповідного рівня і штату не менше 200 осіб. АЛЕ…

"Жодних можливостей обслуговувати цей об'єкт в "УБК "Наш дім" не виявилося, і можливостей викупити його - теж. Знайти на ринку стороннього покупця, навіть попри занижену вартість об'єкта, компанія також не змогла", - пояснює начальник відділу роботи з проблемною заборгованістю клієнтів корпоративного бізнесу Головного офісу Північно-Східного регіону "Укрсоцбанку" Олександр Гринчук.

У результаті, весь рік банкіри самостійно оплачували всі витрати, пов'язані із захистом власності від рейдерів у судах. А обслуговувала бізнес-центр, як і раніше, професійна компанія "Ренесанс-нерухомість".

Та найбільш прикро для італійських банкірів, що компанія, з якою, по суті, примусили підписати договір із заниженою вартістю на об'єкт в обмін на обіцяні, але не надані послуги, через рік несподівано з'явилася й почала позовну карусель проти банку, - Госпсуд буквально закидали ідентичними позовами, але без оплати судового збору. Такий відомий серед юристів метод каруселі використовується, щоб підібрати потрібного суддю, який візьметься за гучну справу. У позовних заявах "УБК "Наш дім" вимагає визнати договір купівлі-продажу "Горизонт Парку" укладеним, а також стягнути майже 90 млн грн за послуги з обслуговування, яких не надавали.

Поки що екзотичного позову з "намальованими" вимогами про стягнення з банку плати за обслуговування не приймає жоден суддя. Навіть відомий суддя О.Мандриченко з досвідом у розгляді справ стосовно "Горизонт Парку" не зважився прийняти позов і повернув його. Аналогічно зробили й інші судді. Але це не зупиняє "УБК "Наш дім", яка продовжує крутити позовну карусель.

Тим часом позов про спонукання до укладення договору купівлі-продажу вже взяв до розгляду суддя Госпсуду м. Києва С.Морозов, який поспішив арештувати БЦ ще до початку розгляду справи по суті. Про подробиці розгляду цієї справи редакція повідомлятиме в наступних публікаціях.

Пообіцяти і… відібрати

"Сьогодні, через рік, не виконавши обіцяного, не обслуговуючи об'єкт жодного дня, новий претендент намагається відібрати БЦ шляхом отримання "потрібного" судового рішення, причому без оплати. Сьогодні, наскільки нам відомо, чиниться певний тиск на суддівський корпус Госпсуду й активно підшукується суддя, готовий розглядати такий позов. Є реальний ризик втратити БЦ, не отримавши нічого, - пояснює О.Гринчук. - Господарський суд м. Києва вже прийняв кілька судових рішень з аналогічних справ із примусом до укладення договору. Точніше "суд визнає договір "укладеним" на підставі попереднього договору. Як тільки рішення набирає чинності, об'єкт перереєстровується на набувача БЕЗ ОПЛАТИ".

Згідно з вітчизняним законодавством, неможливо когось примусити укласти договір, але, на жаль, українська судова практика підтверджує протилежне. І якщо якимось дивом "УБК "Наш дім" одержить на руки потрібне йому рішення суду, то напевно об'єкт миттєво перереєструють і продадуть іншій компанії. Банк же може залишитися з правом грошової вимоги, яку навіть нікому буде пред'явити. Безглуздо пред'являти його компанії, яка не в змозі оплатити 18 тис. грн оренди бердичівській міськраді і директор якої Сергій Калініченко відмовляється навіть коментувати ситуацію, переводячи стрілки на прес-секретаря… юридичної компанії "Еф.Сі.Лекс", що супроводжувала процес стосовно ТРЦ Sky Mall. Дивним чином адреса офісу юркомпанії в Бехтерівському провулку в Києві збігається з юридичною адресою "УСК "Наш дім". О.Грановський і прес-секретар А.Чепіжко також відмовилися коментувати ситуацію.

Примушування власників продавати "Горизонт Парк" - новий приклад нецивілізованого, але майже "узаконеного" захоплення майна іноземних інвесторів в Україні. В умовах непрозорої судової системи, недосконалих правил реєстрації майна іноземці шукають допомоги у вітчизняних помічників зі зв'язками, які, маючи точки впливу, беруться забезпечити "вирішення проблем", але потім просто відбирають об'єкт у власника. Яскравий приклад - ТРЦ Sky Mall, до якого, за інформацією ЗМІ, також був причетний народний депутат О.Грановський.

Ситуація із захистом прав інвесторів та власників, що склалася сьогодні в нашій країні, саме через такі скандали й судові рішення вважається однією з найгірших у світі. Світова спільнота б'є на сполох, а в нас навіть не думають шукати й карати винних. Або винні всім відомі, але захищені імунітетом…