Інструкція для чоловіків

Автор : Валерія Савченко
05 квiтня 16:44

Як не помилитися у виборі дружини.

 

Свого часу Сократ сказав: "Одружуйся незважаючи ні на що. Якщо трапиться хороша дружина - будеш винятком, а якщо погана - станеш філософом".

Мені хотілося б, щоб було якнайбільше винятків. Звісно, батькам важко об'єктивно оцінювати вибір дітей, завжди здаватиметься, що кандидатура майбутньої дружини або чоловіка недостатньо хороша. Але головне, щоб пара була щасливою, а родина міцною. Хоч як ми намагаємося намовляти, попередити, дати мудру пораду, дорослі діти навряд чи нас дослухаються. Свого часу ми також були абсолютно впевнені у своєму виборі. Тільки з висоти прожитих років, після безлічі набитих ґуль визнаємо, що мама в чомусь таки мала рацію. Але кожен вчиться тільки на власних помилках, складає або провалює цей важкий і важливий іспит - вибудовування сімейних стосунків. Шкода, що в старших класах середньої школи немає такого предмета, дітей не навчають правильно спілкуватися, вирішувати конфліктні ситуації - усього того, що в житті стане в пригоді не менше, ніж математика й фізика.

Тепер часто можна почути, як молоді люди скаржаться, що важко познайомитися з хорошою, адекватною дівчиною. Школярки мріють тільки про заможних залицяльників, і щоб життя було, як у кіно. Тому надто велику ставку роблять на зовнішність: нарощують вії, малюють виразні брови, качають прес… І стають схожими одна на одну, як клони. Уже з самого початку їхні очікування завищені, а в голові настанова із цілим переліком: "Чоловік мусить…".

Завдяки феміністкам або просто тому, що час не стоїть на місці, жінки дуже змінилися, тепер вони мають значно більше прав, в чомусь навіть більше, ніж чоловіки. Щоправда, справедливості заради слід розмежувати досвід західних країн і наш. Різниця менталітету очевидна. Але і там, і тут жінки навчилися чудово маніпулювати чоловіками.

У Європі законів чітко дотримуються: у разі розлучення жінка отримує половину нажитого майна, аліменти на дітей і на себе, якщо вона не працює або якщо її зарплата недостатньо висока. Аліменти залежать від зарплати і часу, який дитина проводитиме з кожним з батьків. Так, наприклад, у Голландії найчастіше дитина один тиждень живе з батьком, другий - з матір'ю. Якщо чоловік з якихось причин не працює, а в дружини гарний дохід, то вже жінка виплачує аліменти своєму колишньому. Але це буває значно рідше. Після розлучення, втративши частину майна, грошей, а заодно розчарувавшись у шлюбі, чоловік уже не поспішає заводити нові стосунки, а тим більше одружуватися. Та й часу на особисте життя майже не залишається: голландці ідеальні батьки, і кожну вільну хвилину намагаються проводити з дітьми.

Шлюб тут будується на партнерських стосунках, у побуті немає поділу обов'язків на чоловічі й жіночі. Чоловік може готувати вечерю або опікуватися дітьми, а дружина в цей час забиває цвях або чистить стік на кухні. Щоправда, лежати на дивані або фарбувати нігті вона теж може. Вибираючи жінку для тривалих стосунків, голландець насамперед поцікавиться її роботою і життєвими пріоритетами. Зовнішність у цьому випадку далеко не на першому місці.

До шлюбу європейці підходять як до довгострокової інвестиції, дуже серйозно й раціонально. Тепер молодята часто підписують шлюбні контракти або ж узагалі не поспішають реєструвати шлюб, а просто живуть разом.

Але повернімося до наших реалій. В Україні поки що все інакше. До жінки як і раніше ставляться як до слабкої статі. Щоб завоювати її, закоханий чоловік готовий робити романтичні вчинки, дарувати дорогі подарунки і співати серенади під вікнами. Цінуйте це, дами.

Проблема в тому, що здебільшого дівчаток виховують або як принцес, або як незалежних амазонок, але рідко навчають якихось елементарних жіночих премудрощів. Прекрасно, якщо дівчинка виховується в гармонійній сім'ї і переймає правильну модель поведінки батьків. Їй буде значно простіше побудувати міцні стосунки і бути щасливою в шлюбі.

Отже, при виборі майбутньої дружини або дівчини для тривалих стосунків психологи рекомендують звернути увагу на таке.

Її родина. Після того як вам стало зрозуміло, що ця дівчина подобається вам безмежно, що, коли бачите її, серце б'ється частіше, спробуйте все ж таки ввімкнути голову. Дізнайтеся, з якої вона сім'ї, хто її батьки. Якщо вона пережила їхнє розлучення або виховувалася без батька, без сумніву, це залишить слід на її психіці. Можливо, вона з багатодітної родини. З одного боку, це плюс, з іншого - такі діти швидко дорослішають, бо змушені піклуватися про молодших братів і сестер. Якщо дівчинка була позбавлена дитинства, виховувалася в надмірній суворості, її привчали до підвищеної відповідальності, приготуйтеся до того, що, ставши дорослою, така жінка вестиме боротьбу за домінування у стосунках.

Зверніть увагу також на традиції й мікроклімат у сім'ї. Як батьки спілкуються між собою, чи часто сваряться і з'ясовують стосунки. Якщо мікроклімат напружений, у жінки з'явиться потреба в невротичних стосунках. Якщо її батьки постійно сваряться, то й у своїй сім'ї вона теж провокуватиме конфлікти. Так само важливо визначити, чи посідає батько сильну, чільну позицію в сім'ї, чи він підкаблучник і намагається всіляко догодити дружині.

Її освіта і професія. Якщо ви зустріли жінку, яка націлена на самореалізацію, кар'єру, вам буде з нею, безперечно, цікаво, але проблем не уникнути. Звичайно, багато що залежить від самої жінки - чи вдасться їй витримувати баланс між сім'єю і роботою. Але запитайте себе: чи зможете ви миритися, якщо вона зароблятиме більше за вас? Чи не будете ревнувати її до успіхів?

Попередні стосунки. Це інформація, на основі якої можна зробити багато висновків. Поцікавтеся, чому стосунки закінчилися? Хто був ініціатором розриву? Якщо жінка сама часто кидала партнерів, це має насторожити. Це свідчить про те, що вона претендує на позицію лідера в сім'ї.

Якщо ви дізнаєтеся, що жінка зраджувала в попередніх стосунках, не важливо, як вона це пояснює - стосунки вже вичерпалися, була нетверезою або просто з помсти, - є велика ймовірність того, що вона зрадить і вас.

Її коло спілкування. Подивіться на її подруг, як вони виглядають, про що говорять, чим займаються. Зверніть увагу, чи є в неї чоловіки-друзі. Пам'ятайте, це не зовсім друзі - це емоційний ресурс, який вона приймає і в будь-якій кризовій ситуації (під час вашої сварки, наприклад) може скористатися ним.

Подібність поглядів і цінностей. Під час спілкування з'ясуйте, чи приймає вона вашу точку зору, чи близькі їй ваші принципи, чи вона сперечається з вами з будь-якого приводу. Якщо вже на початковому етапі стосунків немає порозуміння, то надалі все буде тільки гірше. Дуже важливо зрозуміти, наскільки вона готова вкладатися у стосунки, віддавати і поступатися. Якщо вона критикує своїх колишніх партнерів, говорить про те, що їй постійно чогось не додавали, навряд чи вона зможе бути вдячною.

Чи схильна вона до маніпуляцій. Чи намагається вона вас "перевірити", спровокувати на ревнощі, погратися в "холодно-гаряче". З такими жінками побудувати гармонійні взаємини практично неможливо.

Її світогляд. Дізнайтеся про її моральні принципи, що для неї прийнятне, а що - ні. Запитайте про плани на майбутнє. Якщо жінка каже, що для неї важлива самореалізація, подорожі й сім'я, то останній пункт можна викреслити, насправді по-справжньому її цікавлять тільки два перші.

Зайдіть у її соціальні мережі. Подивіться, наскільки змістовна її сторінка, яка інформація їй цікава. Жінки часто подають себе у певному образі - бізнесвумен, світська левиця - або ж демонструють себе у всій красі, бажаючи тим самим привернути увагу чоловіків. Соціальні мережі - це те, як вона хоче, щоб її бачили.

Якщо жінка захоплюється ізотерикою, магією, усілякими ворожіннями, оминайте її, йдіть від гріха подалі.

Подивіться, яка вона в побуті. Якщо жінка не прибирає вдома, неохайна, не готує, вона навряд чи здатна віддавати. Постарайтеся визначити: чистота і смачна вечеря - це разова акція, показовий виступ чи звичка.

І, нарешті, дочекайтеся першого конфлікту і подивіться, як вона поводиться: підкидає хмизу у вогонь чи намагається згладити гострі кути, мириться першою чи ніколи не просить пробачення.

Особливо остерігайтеся жінок з претензією, які хочуть домінувати.

Такі жінки не залишають вибору - або ви постійно шукаєте замирення в конфліктах і прогинаєтеся, або стосунки закінчуються. Водночас, якщо чоловік іде на це, він перестає бути для жінки цікавим, вона знецінює його, занижує його значущість.

Така жінка завжди буде нещасною. Інстинктивно вона чекає сильного чоловіка, потребує його, але водночас не дає йому посісти сильну позицію. Проблема в тому, що ви не зможете змінити її. Навіть якщо будете намагатися їй догодити, вкладатися у стосунки, підлаштовуватися і прогинатися, думаючи, що в такий спосіб ощасливите її, вона все одно охолоне до вас і покине.

Дівчата, які адекватні у взаєминах, - поступатимуться, а дами, які домінують, - завжди будуть гнути свою лінію, обстоювати свою правду. Навіть якщо така жінка по-справжньому закохана, вона все одно робить деструктивні вчинки, руйнуючи тим самим стосунки. Коли ж вона посідає сильну позицію, для неї меж немає взагалі. Якщо перші півроку ви відчуваєте дискомфорт і проблеми, надалі все тільки погіршиться. Не тіште себе ілюзією, що це просто притирання.

Якщо вам часто повторюють: "Ти не приділяєш мені уваги", "Ти мене не любиш", - це претензії жінки, яка хоче домінувати. Перебуваючи в слабкій позиції, вона намагається звинуватити і зіграти на почутті провини. Якщо чоловік піддається на цю авантюру, усе закінчується співзалежністю. Чоловік прив'язується ще більше і починає "мутувати", тобто отримувати задоволення від подібних стосунків. Після розставання з такою жінкою йому важко закохатися. Наступні стосунки здаватимуться йому прісними, немає того градуса, палу пристрастей, які були в попередніх, співзалежних стосунках. Подумайте, чи потрібна вам така гойдалка, чи хочете ви бути в хронічно нахиленій позі заради "гострих" відчуттів. Вибирати вам.