Незатребувана ліцензія

Автор : Віктор Власов
21 березня 19:15

Наявність коштів на особистому фінансовому рахунку за кордоном передбачає адміністративну відповідальність - штраф від 8,5 до 51 тис. грн. Покарання стосуються громадян України, "які забули" попередити Нацбанк про відкриття такого рахунка й отримати для його наповнення ліцензію НБУ.

 

Відкритий за кордонами рідної держави рахунок у банку - кримінальний злочин. Але це в минулому. Тепер аналогічну дію декриміналізовано. Проте наявність коштів на особистому фінансовому рахунку за кордоном передбачає адміністративну відповідальність - штраф від 8,5 до 51 тис. грн. Можливий також варіант, коли НБУ накладає на порушника штраф у розмірі суми коштів, які перебувають на закордонному рахунку. Покарання стосуються громадян України, "які забули" попередити Нацбанк про відкриття такого рахунка й отримати для його наповнення ліцензію НБУ.

Відкрити рахунок за кордоном і розмістити на ньому кошти нескладно, а от отримати ліцензію для цього - непросто. Хоча законодавством визначено часові рамки, на це може піти до півроку. Крім того, доведеться, як мінімум, обґрунтувати необхідність існування такого рахунка і вказати всі (обов'язково повний перелік) напрями використання грошей з нього. Варіант обґрунтування на кшталт "на чорний день" або "для зручності шопінгу", на жаль, не підійде.

Експерти стверджують, що ймовірність відмови НБУ в отриманні індивідуальної ліцензії простому смертному досить висока. Але навіть тим щасливчикам, яким вдалося отримати жаданий документ, не надто позаздриш. По-перше тому, що термін дії ліцензії обмежується одним роком. Хочеш користуватися рахунком довше - отримуй нову ліцензію. Тобто процедура перетворюється на щорічну. Після закінчення дії ліцензії, буквально наступного дня, власник рахунка за кордоном зобов'язаний його очистити, знявши готівку або перерахувавши весь залишок коштів з рахунка в Україну.

Є ще один нюанс. Одна ліцензія - один рахунок в одному іноземному банку.

Не дивно, що в Україні факти отримання ліцензії фізособами фіксуються дуже рідко. Особливо якщо ці фізособи - звичайні громадяни. Та й громадяни зі статусом, схоже, без них легко обходяться. Адже, як свідчать події останніх місяців, високопоставлені чиновники обійтися без кругленької суми на рахунку за кордоном ніяк не можуть. І тут сумніви беруть, що кожен з них щорічно ходить до НБУ, щоб отримати купу ліцензій для продовження дії своїх закордонних рахунків. Тим паче що гроші, які потрапляють туди, далеко не завжди зароблені непосильною працею, а отже, вимагають особливої конспірації. (Не показувати ж їх після цього в декларації про доходи). А відтак ліцензії Нацбанку не потребують. Інакше як би держава допустила, щоб мільйони осідали на рахунках громадян України, відкритих у закордонних банках? А потім ці рахунки до всього ще й потрапляли під санкції...