Чужі тут не ходять…

Поділитися
У сьогоднішньому номері «ДТ» починає знайомити читачів із двічі регіональною армією Віктора Януковича...

У сьогоднішньому номері «ДТ» починає знайомити читачів із двічі регіональною армією Віктора Януковича. Чому двічі регіональною? Тому що, по-перше, йдеться про губернаторів. А по-друге, про обов’язкову умову їхнього призначення — наявність партквитка Партії регіонів. Глави обласних і районних адміністрацій не стали тим пирогом, який переможець погодився розділити зі своїми союзниками — членами парламентської коаліції. Тому що це реальна влада на місцях; реальний адмінресурс під час виборів; реальний контроль за приватними та державними фінпотоками. Саме тому Віктор Янукович крутив у своїх руках кожного з призначених регіональних лідерів. Саме тому він відмовився від об’єктивних критеріїв оцінки губернаторів, які працювали раніше. Внаслідок чого далеко не в усіх областях з’явилися люди більш професійні й кваліфіковані. Втім, їхні публічні й залаштункові недоліки президент сподівається компенсувати призначенням регіональних «силовиків». Отже, сьогодні розповідь про перших шістьох губернаторів.

Заступник Януковича

Обласне відділення ПР Василь Берташ очолює вже впродовж дев’яти років. Тож Віктор Янукович не мав клопоту з тим, хто має очолити його обласний штаб на недавніх президентських виборах. Саме тому й призначення Василя Берташа на посаду голови облдержадміністрації обійшлося без лобіювання.

Особа 49-річного Берташа добре знайома жителям Рівненщини. Упродовж 12 років він очолював Рівненський «Рембудмонтаж», де крім управлінського проявив неабиякий комерційний талант. Одним із перших у Рівному створив на базі цього підприємства кооператив. Щоб і самому не нарікати на життя, і щоб колектив був більш-менш задоволений, Василь Михайлович придбав млин, лінію для виготовлення макаронів, створив цех художнього ковальства. І… клепав цвяхи, експортуючи їх за кордон і непогано заробляючи на цьому.

Зовсім недовго розкручений підприємець працює начальником управління капітального будівництва ОДА, потім — заступником голови з питань будівництва та житлово-комунального господарства, а в останні три роки Кучминого правління — першим заступником губернатора.

Василь Берташ приглядався до всього, що погано лежить. Наприклад, зацікавившись виробничими приміщеннями обласного теплопостачального підприємства «Комуненергія» в Рівному на вул. Князя Володимира, 82б, він звернувся з проханням до облради відчужити їх. І отримав добро! Два цехи площею 404 і 193 квадратні метри двічі переоцінювали в бік здешевлення, після чого їхня вартість зупинилася на позначці відповідно… 75 тисяч і 25 тисяч гривень. Майно придбали люди, близькі до Василя Берташа. Тепер у цих приміщеннях шикарний офіс обласного відділення Партії регіонів. За аналогічною схемою було продано цех і котельню «Комуненергії» на вул. Старицького, 16б, та Шкільній, 13, у Рівному.

Василь Берташ володіє відомою на Рівненщині будівельною фірмою «Регіонбуд». Його захоплення полюванням теж перетворилося на бізнес, щоправда, ресторан «Мисливець» віддав родині. Недоторканність власності пан Берташ закріпив депутатством у Верховній Раді у 2006—2007 роках, куди потрапив за списком Партії регіонів.

Василь Берташ уже визначив пріоритети для області — вони скопійовані із загальнодержавних, що їх неодноразово озвучував Віктор Янукович: розробка регіональної програми виходу з кризи, допомога підприємствам, залучення інвестицій. А «створення ради розвитку регіону, центру законодавчих ініціатив» — це запозичення з новел нового уряду. Легалізація незаконного видобутку бурштину на Рівненщині, який нині процвітає, — своєрідне завдання губернатора, якого не виконала жодна влада в області. Але свої позабурштинові бізнес-інтереси Василь Берташ захистить неодмінно. Бо має досвід.

Кадрові призначення нового голови облдержадміністрації свідчать про те, що до влади майже повністю повертається стара команда, яка працювала за часів Кучми. Поки що виконувачами обов’язків заступників голови призначено колишніх замів — регіоналів Анатолія Юхименка, Юрія Кичатого і литвинівця Володимира Новака. Новачок — заступник голови з політичних та правових питань, теж регіонал, Олексій Губанов. Коли писалися ці рядки, призначення голів райдержадміністрацій ще не відбувалися. Однак на співбесіду в Кабмін поїхали претенденти: усі — або голови районних організації ПР, або керівники виборчих штабів Януковича.

Новий голова облдержадміністрації, скоріш за все, уживеться з новим начальником обласного УВС Олегом Салом, до призначення якого зусиль не докладав. Його задовольнить і близький до «Нашої України» міський голова Рівного Володимир Хомко. Натомість облдержадміністрація під керівництвом Василя Берташа матиме чимало конфліктів з обласною радою, в якій давно сформувалася більшість з БЮТ, УНП та кількох депутатів з інших партій. А друга за кількістю депутатів фракція «Нашої України» заявила, що «переходити в опозицію» до нової команди у виконавчій владі не збирається і налаштована на конструктивну роботу. І в цьому нічого дивного. З регіоналами «Наша Україна» на Рівненщині порозумілася вже давно.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі