Рання злочинність

Поділитися
В Україні боротьба з підлітковою злочинністю, як і зі злочинністю загалом, поки що, на жаль, не дає бажаних результатів.

В Україні боротьба з підлітковою злочинністю, як і зі злочинністю загалом, поки що, на жаль, не дає бажаних результатів. Утім, і світова тенденція зростання дитячої та підліткової злочинності не вселяє оптимізму. За роки незалежності нашої країни правоохоронні органи видавали дуже різну статистику щодо дитячої і підліткової злочинності. Проте, рухаючись інколи зигзагоподібно, загалом крива злочинності малолітніх демонструє зростання цього явища.

Міністерство внутрішніх справ України констатує збільшення кількості злочинів, скоєних неповнолітніми, у 2010 році на 22,3%, порівняно з 2009-м. Як відзначив заступник начальника Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України Віктор Суранович, статистичні дані за 2010 рік у цілому свідчать про зменшення кількості таких видів злочинів, учинених дітьми, як навмисні вбивства - на 3,8%, згвалтування - на 51,1, грабунки - на 40,8, розбій - на 34,1, здирство - на 22,4, хуліганство - на 39,4%. Віктор Суранович пояснив, що загальна кількість злочинів зросла в основному за рахунок збільшення кількості крадіжок із 3403 (2009 рік) до 7056 (2010 рік).

Факти, статистика й дослідження в галузі кримінології наочно свідчать, що підліткова злочинність в Україні активно прогресує. Також абсолютно точно можна сказати, що відбувається «омолодження» злочинності неповнолітніх: значно зросла кримінальна активність 14-15-річних підлітків. За даними статистики, 16-17-річні скоюють до 62% усіх злочинів. Із часів останніх років СРСР і до нашого часу злочинність помолодшала в середньому на два-три роки.

Мотивації і причини злочинності неповнолітніх кореняться в тих самих соціально негативних явищах та процесах, які визначають тенденції «різновікової» злочинності загалом.

Очевидно, що одним із головних чинників, які стимулюють злочинність, стало погіршення матеріального добробуту населення країни. Як наслідок, проблема добування грошей стає дедалі актуальнішою не тільки для дорослої частини населення, а й для підростаючого покоління. Статистика свідчить: нині кожна п’ята дитина, яка порушила закон, заради грошей краде і збуває крадене.

Дедалі частіше дізнаємося про безпрецедентні факти «підприємливості» малолітніх порушників закону, які добувають собі кошти на хліб насущний. За словами начальника відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС України на Південній залізниці Олександра Колесника, в управління надійшла інформація про те, що хлопчик 13-14 років, житель Роменського району Сумської області, шукає можливість збути міномети і міни часів Великої Вітчизняної війни.

- Інформація підтвердилася. У результаті оперативно-розшукових дій було виявлено близько 40 снарядів безпосередньо за місцем мешкання цього неповнолітнього, - розповів Олександр Колесник.

За словами підлітка, він знайшов міни на городі своєї сусідки, коли копав землю в пошуках брухту, щоб заробити трохи грошей. Також він розповів, що відкопав свою знахідку півтора-два роки тому і зберігав боєприпаси вдома. Отже, хлопчик шукав брухт у тому віці, коли ще мав учити уроки і гратися в дворі з однолітками.

Утім, не варто плекати ілюзії, буцімто підліткова злочинність - суціль безпритульні, що зійшли зі сторінок повісті Володимира Куніна «Сволочи».

- Потрібно розлучитися з міфом, що сім’я з достатніми фінансовими ресурсами не може бути неблагополучною. Ми знаємо про трагедії в сім’ях багатьох відомих людей, пов’язаних із потуранням батьків, зокрема, з тим, що діти отримували гроші зовсім не за потребами. Батьки не контролюють підлітків, вони заробляють гроші, і в них немає часу займатися дітьми, - розповідає начальник служби у справах дітей
м. Києва Микола Кулеба. - Ні для кого в Україні не секрет, що в нас діти-«мажори» часто уникають відповідальності.

Як свідчить практика, прямої залежності між законослухняністю дитини й соціальним статусом її сім’ї фактично немає. Неповнолітніми злочинцями стають як діти з неблагополучних сімей, так і вихідці із зовні абсолютно благополучних, повних сімей.

В Україні кримінальна відповідальність настає з 16 років. При вчиненні окремих видів злочинів цей вік знижується до 14 років. Складно говорити про гуманність чи жорсткість українського законодавства, коли йдеться про школярів середніх або старших класів. Але, порівняно з правовими системами інших держав, система покарань України видається досить гуманною. Наприклад, у 19 штатах США за вбивство засуджують до довічного ув’язнення, навіть якщо йдеться про неповнолітніх. До речі, благополучна Америка спростовує твердження про пряму залежність зростання підліткової криміногенності від економічного стану суспільства. Американські фахівці в цій галузі дотримуються думки, що в сучасному світі кримінальна активність підлітків зростає незалежно від матеріального добробуту населення. Причиною такого зростання називають акселерацію нових поколінь, поголовне захоплення Інтернетом, де немає цензури.

В Ірландії кримінальна відповідальність настає з семи років - найнижчий поріг у світі. При цьому країна вважається (зокрема, за даними ООН) однією з найбільш безпечних у світі. Дублін безпечніший за столиці Канади, Японії й Австралії.

На думку доктора педагогічних наук професора Віктора Синєва, неминучість жорсткого покарання має зупиняти юного злочинця. Коли дитина, чи їй 10 років, чи 17, чітко усвідомлюватиме, що ані мама, ані тато не допоможуть уникнути кримінальної відповідальності. «Це все психолого-педагогічні проблеми, які мають перебувати під пильною увагою, звичайно, батьків, школи, психологічної служби», - вважає Віктор Синєв.

Можна впевнено сказати, що стабільне зростання безробіття серед населення завжди сприяє формуванню груп серед неповнолітніх, стійко схильних до кримінального впливу. Спостерігаючи за динамікою підліткової злочинності, не доводиться очікувати зниження її зростання. Своєю чергою, злочини неповнолітніх дедалі частіше вирізняються особливою жорстокістю і зухвалістю. Безперечно, це значною мірою залежить від загальної соціальної ситуації в країні, де зростає дефіцит духовності, де ефіри мас-медіа переповнені сценами жорстокості, несправедливості й ігнорування соціальних норм, а Інтернет замінив бібліотеки.

Та не слід нарікати на прогалини тільки в державній системі. У принципі, держава відіграє лише малу роль у вихованні своїх громадян. Більшою мірою проблема полягає у безвідповідальності батьків, незалежно від причин, які її зумовили. Нині адміністративна відповідальність батьків за неналежне виховання дитини - штраф близько 50 грн. Смішна сума, зважаючи на тяжкі наслідки, до яких може призвести неуважність до власних дітей! Водночас дослідження показали: на спілкування з власними дітьми дорослі в Україні виділяють у середньому п’ять хвилин на день!

До речі

Прокуратура Ялти порушила кримінальну справу за фактом злісного невиконання батьківських обов’язків матір’ю 13-річного підлітка, який не вміє читати і писати.

«Заходи кримінально-правового реагування застосовані у зв’язку з настанням внаслідок недбалості матері тяжких наслідків для хлопчика, який у його віці не вмів навіть читати і писати», - повідомляє агентство УНІАН із посиланням на прес-службу прокуратури Криму.

Кримінальну справу порушено за статтею 166 (злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною) Кримінального кодексу України. Її санкція - обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі