Млинці та ластівки житлово-комунальних реформ

Поділитися
Уся діяльність нинішньої влади проходить під гаслами реформ.

Уся діяльність нинішньої влади проходить під гаслами реформ, та якщо рік тому обіцяли «покращення життя вже сьогодні», то нині міністри дедалі більше говорять про непопулярні заходи і результати, які дадуть позитив лише через кілька років. Хоча окремі з них видно вже сьогодні (результати, а не позитиви).

Для того щоб побачити, що зроблено «для людей» у сфері житлово-комунального господарства (а вона стосується всіх без винятку, оскільки навіть у найглухіших селах є газ хоча б у балонах і електрика), звернімося до відповідних положень Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», проголошених торік президентом Віктором Януковичем.

Що було обіцяно для ЖКГ

У програмі було чітко намічено потрібні кроки, етапи реформи й індикатори успіху. Відразу скажу, що ці три розділи не узгоджуються і не накладаються один на одного. Кроки не повністю вкладаються в етапи та далеко не всі фіксуються індикаторами.

Так, на першому етапі, до кінця 2010-го, повинні були: 1) розробити методику регулювання тарифів; 2) розпочати їх планомірне приведення до економічно обгрунтованого рівня; 3) розробити та ухвалити закон про незалежного регулятора на ринку ЖК послуг. Що з цього зроблено?

Закон ухвалили. Щоправда, незрозуміло, як буде забезпечено незалежність нового органу-регулятора від волюнтаристського впливу Кабінету міністрів та адміністрації президента, але головне, сам регулятор - Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг (НКРРКП) - так і не був створений. Його функції нині виконує Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ), точніше, невеличке управління цієї комісії в складі 19 фахівців. Саме вони перевіряли інформацію й готували рішення НКРЕ по 52 водоканалах, 160 теплокомуненерго тощо. Запитання - чи в змозі вони виконати повний і детальний аналіз кожної статті витрат комунальних підприємств країни? Чи виїжджали вони на місця, перевіряли стан котлів і насосів, оцінювали їх ККД, заміряли втрати в мережах, залучали незалежних оцінювачів і експертів? Не впевнений, швидше, гадаю, навпаки - все звелося до вичитування паперів за столом.

Та й що вони, власне, могли перевіряти? Валові витрати підприємств, незалежно від того, йдуть вони безпосередньо на виробництво послуг чи ні? Адже запропонованої в Програмі реформ методики регулювання тарифів - алгоритму розрахунку або, якщо зовсім просто, формули тарифу - так і не розроблено. Міністри від ЖКГ не вперше поставили віз попереду коня, точніше, віз сколотили, а тягу до нього не приставили.

Тепер 19 співробітників НКРЕ і штовхають вручну «тарифний віз» до «економічно обгрунтованого» рівня, хоча що це таке, в Україні не скаже ніхто.

Як бачимо, влада почала з найпростішого - підвищення тарифів, які невідомо з чого складаються (це комерційна таємниця комунальних підприємств) і невідомо до якого рівня (економічне обгрунтування якого ніким не зроблено і не зафіксовано у вигляді закону чи постанови КМ України).

Що одержали на виході у 2010-му

Вирішуйте самі - млинці це чи ластівки?

P.S. Одне тішить - голоси волаючих в Україні почуто. На одному з останніх засідань Кабміну Микола Азаров заявив про те, що потрібно «завершити роботу з аналізу обгрунтованості визначення тарифів на послуги ЖКГ» і що тарифи на комунальні послуги дуже високі і не співвідносяться з рівнем заробітної плати населення. Саме про це писало DT.UA («Уряду - кредити! Народу - тарифи!», №9 від 11 березня 2011 року). «Нехай перед урядом постануть відповідні керівники, наприклад, Закарпаття, де за гігакалорію тепла люди сплачують удвічі дорожче, ніж в інших областях», - сказав прем’єр.

Ми теж хочемо почути, що вони скажуть.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі