Експерт: У випадку другої хвилі кризи Україну накриє так само сильно, як і в 2008 році

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За останні три роки в Україні не було зроблено нічого, щоб уникнути зовнішніх шоків, і у випадку дійсно серйозної глобальної кризи (порівняти за масштабом з подіями 2008 року) в України надзвичайно мало шансів уникнути такої ж долі, як три роки тому.

Про це у коментарі ZN.UA сказав Дмитро Сологуб, начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль".

«Економіка, як і раніше, надзвичайно залежна від кон’юнктури світових цін на сталь, продуктивність та енергоефективність залишаються на низькому рівні, а катастрофічна фінансова ситуація в НАК «Нафтогаз України» і затягування зі здійсненням пенсійної реформи негативно впливають на фінансову стабільність», - зазначив експерт.

«Не викликає надмірного оптимізму і ситуація в банківській системі. Попри поступове відновлення кредитування й поліпшення фінансових результатів, баланси банків, як і раніше, обтяжені проблемними кредитами (їхня частка в кредитному портфелі, за деякими оцінками, сягає 30-40%). Крім того, частка валютних кредитів залишається високою, отже, у разі девальвації гривні банки можуть стикнутися з новим валом неплатежів», - упевнений Д. Сологуб.

Проте, на наш погляд, повторення сценарію 2008 року поки що малоймовірне - скоріше, може йтися про вповільнення темпів відновлення світової економіки. «У цих умовах більш-менш стабільною залишиться й ситуація в Україні. Хоча не варто сподіватися на це і нічого не робити. Перше питання на порядку денному - це якомога швидше відновлення програми співробітництва з МВФ, потрібне для забезпечення якоїсь подушки безпеки для фінансової системи та всієї економіки країни. Також треба, нарешті, розпочати розв’язувати фундаментальні проблеми української економіки, згадані вище. Адже навіть якщо світовій економіці вдасться уникнути колапсу тут і тепер, повторення кризи 2008 року в Україні буде лише питанням часу», - вважає експерт.

Детальніше про можливі сценарії розвитку ситуації для світових ринків, України та її громадян читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі