ОЙ І ТЯЖКА ЦЕ РОБОТА — ДЕКЛАРУВАТИ ІНОЗЕМНІ БАНКНОТИ!

Поділитися
Банки України зобов’язані вказувати в митній декларації серії та номери банкнот, які вони ввозять на територію країни...

Банки України зобов’язані вказувати в митній декларації серії та номери банкнот, які вони ввозять на територію країни. Це передбачено листом Державної митної служби від 6 грудня ц.р.

Як сказав агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Ігор Львов, нововведення значно подовжить час розмитнення вантажу. Не зрозуміло також, хто буде перераховувати і ранжирувати валюту за серіями та номерами — у типових договорах із банками-кореспондентами продаж валюти на таких умовах не передбачено.

Крім того, зазначив І.Львов, якщо банкноти доларів США (емісійна валюта) надходять до банку «Фінанси та кредит» у формі, яку легко можна розкласти по серіях, то купюри євро, російських рублів, англійських фунтів є клієнтською валютою, яку банки-кореспонденти замовляють у своїх центробанках і продають без ранжирування за серіями і номерами. Щоб заповнити декларацію, наприклад, на півмільйона євро в 100-єврових банкнотах, необхідно буде перевірити 5 тис. банкнот.

На думку І.Львова, банки опиняються в законодавчому «хаосі», оскільки вказування серії та номерів банкнот не передбачене ні в новому Митному кодексі, ні в декреті Кабінету міністрів «Про валютне регулювання», ні в положенні НБУ «Про здійснення касових операцій», ні в Інструкції НБУ «Про порядок здійснення контролю й отримання ліцензії по експортних, імпортних і лізингових операціях».

Банкір переконаний, що всі ці чинники можуть не лише погіршити відносини між українськими банками і банками-кореспондентами, а й істотно вплинути на валютний ринок України, викликавши дефіцит готівкової валюти. Не виключений навіть негативний вплив на курс гривні до іноземних валют.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі