Голова «Хліба України»: Дефіцит хліба був штучним

Поділитися
«Останні події на хлібному ринку навіть кризою назвати не можна. Насправді це була спроба низки су...

«Останні події на хлібному ринку навіть кризою назвати не можна. Насправді це була спроба ряду суб'єктів ринку роздути ціни, причому цього разу швидше з політичних, ніж з економічних причин», — заявив у інтерв'ю «ДТ» голова Державної акціонерної компанії «Хліб України» Віктор Бондаренко.

«У країні, яка вирощує продовольчого зерна значно більше, ніж сама споживає, створити дефіцит хліба непросто. Особливо в переддень нового врожаю», — відзначив він.

Практично всі хлібопекарські підприємства країни — приватні, пояснив Бондаренко, і їхнє природне бажання — збільшити рентабельність. Тому «проблема була не в дефіциті борошна». «Проблема в тому, що хтось хотів створити ситуацію «чим гірше — тим краще» і мати зайвий, хай і надуманий, привід для критики», — переконаний він.

«Будь-який скандал, а особливо продовольчий, — це найкращий і порівняно недорогий спосіб «перерозподілити» електорат. І цим користуються політики, — наголосив голова ДАКу. — Коли ми вийшли з пропозицією борошна на ринок, черги до нас не вишиковувалися, ажіотажу не було. Таким чином, дефіцит був штучним. Скажіть, про яку тоді кризу йдеться?»

Коментуючи можливість створення зернового об'єднання між Україною, Росією та Казахстаном, Бондаренко назвав його перспективним. «І якщо об'єднати можливості країн — це вже практично шоста частина світового ринку зерна. На такий ресурс не можна не зважати», — сказав він, додавши, що тут для України головне — навчитися у міжнародних відносинах відстоювати власні інтереси.

Крім того, голова «Хліба України» вважає, що державі потрібен свій сильний оператор на зерновому ринку, який зможе конкурувати, захищати внутрішні інтереси, щоб ринок не лихоманило. «ДАК «Хліб України» може виконувати ці функції», — запевнив Віктор Бондаренко.

При цьому він акцентував увагу на тому, що у майбутньому державі необхідно чітко розподілити повноваження між ДАКом і Держкомрезервом на ринку зерна і хліба.

Детальніше читайте в інтерв'ю Костянтина Левицького з Володимиром Бондаренком у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі