Електрошокер для готелю

Поділитися
До Євро-2012 у країні готуються по-різному. Поки що — більше на рівні міркувань про те, що і як виграє країна у разі його проведення...

До Євро-2012 у країні готуються по-різному. Поки що — більше на рівні міркувань про те, що і як виграє країна у разі його проведення. Або програє у разі зриву. Приводів для роздумів предосить.

Одеса — одне з міст України, які планують приймати іноземних гостей. Потрібно будувати новий стадіон, латати дороги і таке інше. Треба також готувати готелі, щоб матчі змогли подивитися десятки тисяч приїжджих уболівальників. Проте почалася підготовка, скажемо так, не зовсім традиційно — зі спроби перерозподілу власності в сфері готельного бізнесу.

Яскравий приклад — ситуація навколо одеського готелю «Юність». З осені 2007 року його 16-поверхова будівля відключена від електроенергії і вже кілька місяців забезпечується світлом за рахунок власного генератора. Не дешеве, треба сказати, задоволення.

Керівництво «Юності» стверджує, що електрику під надуманим приводом відключило ВАТ «Одесаобленерго». На думку заступника директора готелю Олександра Гакала, власників просто змушують проститися з «Юністю». Розташований на Французькому бульварі поруч із Аркадією та Ботанічним садом, готель і справді є дуже привабливим об’єктом.

«Спочатку «Одесаобл­енерго» відмовилося укладати договір про забезпечення електроенергією, вимагаючи документи про право на земельну ділянку, на якій розташований готель.

Проте Національна комісія регулювання електроенергетики України пояснила: договір із «Юністю» може бути укладений на підставі документів про право власності на сам готель. Ці документи ми надали до «Одесаобленерго», однак договір все одно не було укладено. На наших адвокатів, котрі намагаються оскаржити дії монополіста в суді, прямо тиснуть.

На жаль, прокуратура на наші заяви ніяк не реагує. Більше того, останнім часом на робітників «Юності» чиниться тиск: міліція влаштовує перевірки в готелі, вилучення документів, залякує співробітників погрозами порушення кримінальних справ», — стверджує О.Гакало.

У готелі протистояння пояснюють тим, що «Одесаобленерго» сьогодні контролюється компанією VS Energy. Її пов’язують із віце-спікером російської Держдуми Олександром Бабаковим. Одним із профільних напрямів дружніх йому структур є саме готельна діяльність. Достатньо згадати київський «Прем’єр Палас» чи ялтинську «Ореанду». Чи одеський готель «Лондонський».

На думку О.Гакала, після «відбирання» готель можуть узагалі знести і на його місці побудувати новий об’єкт. А що, місце непогане, 15 хвилин пішки до моря...

У своїй юридичній правоті менеджери «Юності» не сумніваються. Проте їх тривожить видима пасивність правоохоронних органів. Ходили навіть чутки про причетність до лобіювання інтересів Бабакова в Україні нинішнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Сам Луценко таку інформацію назвав «абсолютною і повною маячнею».

Втім, у мас-медіа з’явилися менш категоричні висловлювання його колеги по «Народній самообороні» Кирила Куликова. «Я особисто познайомив його (Бабакова. — Г.М.) із Луценком, — цитуються слова депутата на сайті «Новий регіон». — І вважаю, що це не найгірший варіант... Стосунки з Бабаковим — віце-спікером Держдуми Росії, я вважаю, це — дуже позитивно. Адже ці стосунки не лише якісь ділові, вони персоніфіковані. Тобто в людей є взаємна підтримка і з одного, і з іншого боку, а це — важливо».

Чи входить до поняття «взаємна підтримка» нейтралітет у конфлікті навколо готелю «Юність», в Одесі не знають. Але дуже сподіваються, що ні.

В іншому разі українським бізнесменам залишається сподіватися хіба що на зміну власників ВАТ «Одесаобленерго». Відомо, що на цю енергокомпанію претендує Костянтин Жеваго, один із впливових депутатів БЮТ.

Правда, поки що Віктор Ющенко виступає проти планів Юлії Тимошенко стосовно приватизації нових пакетів акцій обленерго. Але якщо прем’єру вдасться переломити ситуацію, все можливо.

У самому готелі, чий персонал змушений оцінювати достовірність чуток і стежити за перипетіями приватизаційних процесів, від подій не в захваті. За словами Олександра Гакала, «ми хочемо не битися, а просто працювати. Ми це вміємо. Але нам цього банально не дають...»

Якщо хтось вважає, що цим поліпшується імідж країни, то, як кажуть в Одесі, він зовсім не правий. Незалежно від прізвищ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі