Як швидко і недорого приватизувати енергетику України. Посібник для початківців від групи «Приват»

Поділитися
В українській енергетиці склалася загрозлива ситуація. Група «Приват», заручившись підтримкою НА...

В українській енергетиці склалася загрозлива ситуація. Група «Приват», заручившись підтримкою НАК «Енергетична компанія України» (НАК «ЕКУ»), намагається одержати контроль над цілим рядом державних енергетичних компаній. Таким чином, минаючи процеси роздержавлення і відкритих конкурсів, українська енергетика, в тому числі теплова генерація, можуть потрапити в сферу впливу однієї фінансово-промислової групи. І справді, навіщо витрачати гроші, беручи участь у приватизації, якщо відпрацьовано схему введення лояльних менеджерів у органи керівництва енергокомпаніями?..

На думку експертів, якщо плани дніпропетровських підприємців здійсняться, то українська енергетика може забути про побудову конкурентного ринку через прозору приватизацію, ініційовану урядом. Зміна керівництва «генерацій» і «облів» триватиме ще місяць і завершиться, швидше за все, встановленням контролю групою «Приват» над багатьма енергетичними підприємствами. Якщо, звичайно, влада не вживатиме рішучих і жорстких заходів.

Як усе починалося

21 березня представники «Привату» вдалися до спроби оформити контроль над державною енергогенеруючою компанією ВАТ «Дніпроенерго» (дер­жаві належить 50%+1 акція цього підприємства). Події розвивалися за всіма правилами рейдерського захоплення. А їх українське суспільство встигло вивчити за часів нестабільних дев’яностих. Очевидно, доведеться повторювати пройдений матеріал... До того, що на рішення судів у нашій країні не звертають уваги, всі вже звикли. Почасти причина полягає в недосконалості нашої судової системи. І цього разу повідомлення судового виконавця (особисто вручене голові правління «Дніпроенерго») про заборону проведення можливих зборів не було сприйняте навіть журналістською братією як щось, що може завадити всім охочим зіграти свої ролі до кінця. Тож, будьте впевнені, — головні герої були на висоті. Догралися до проведення зборів «у кущах» на підставі недійсного реєстру і підробки результатів зборів акціонерів, а ці дії вже можна розцінити як службову підробку. Та, як то кажуть, про все по порядку.

Правління «Дніпроенерго» через неможливість одержати реєстр акціонерів у приватівського реєстратора — ФК «Укрнафто­газ» ще 18 березня скасувало збори акціонерів, призначені на 21 березня 2008 року. Про це в центральних і регіональних ЗМІ було дано відповідне оголошення. Та журналістська інтуїція (а наших колег від самого ранку біля офісу генкомпанії було достатньо) і цього разу спрацювала. Не може все завершитися «миром», коли такі пристрасті вирують навколо колишнього банкрута. І справді, вже о 6.00 до офісу «Дніпро­енерго» у Запоріжжі почали підтягуватися мікроавтобуси з дніпропетровськими номерами, а офіс оточили люди з гаслами різноманітної спрямованості. Одні вимагали «повернути «Дніпроенер­го» народу». (Це кому, цікаво? Адже підприємство і так державне.) Інші вимагали зупинити приватівських рейдерів. О 7.30 близько 30 осіб у камуфляжі — на рукавах декого з них були нашивки дніпропетровської охоронної фірми «Безпека. Охорона. Гарантія» («Б.О.Г.») — розставили прямо на вулиці столи нібито для реєстрації акціонерів. Нагадаємо читачам, що компанія «Б.О.Г.» уже супроводжувала силові захоплення Кремен­чуцького сталеливарного заводу й ЗАТ «Укртат­нафта».

За діями дніпропетровців уважно спостерігав представник компанії «Бізнес-Інвест» (входить до групи «Приват») Олек­сандр Винниченко. Нині Верхов­ний суд розглядає позов цієї компанії, яка володіє лише 0,0065% акцій «Дніпроенерго», про скасування фінансового оздоровлення (санації) підприємст­ва. Дехто зі спостерігачів представився членом компанії «Гамбіт» (також вхо­дить до групи «Приват», є міноритарним акціонером «Дніпро­енерго», володіючи аж однією акцією (!), і оспорює законність санації).

З десяток народних депутатів, які насамперед мали забезпечити законність дій усіх учасників конфлікту, спробували з’ясувати у представників дніпропетровської охоронної фірми, які стверджували, що охороняють реєстратора «Дніпроенерго», чому реєстрація відбувається на вулиці. Проте представники компанії «Б.О.Г.» у грубій формі та силою почали відштовхувати депутатів від столів. У результаті сталася сутичка зі співробітниками охоронної фірми, в якій депутати отримали лише легкі тілесні ушкодження, оскільки держохорона генеруючої компанії встигла викликати спецпідрозділ «Беркут», який остудив запал шанувальників фільму «Охоронець».

Ключова ланка

Ключовою ланкою в рейдерській атаці на підприємство стала компанія-реєстратор «Укрнафтогаз», яка кілька років тому перейшла під контроль приватівських структур і нині займає монопольне становище на ринку реєстраторських послуг для енергетичних підприємств.

Нагадаємо, 27 серпня понад 98% акціонерів компанії підтримали план санації «Дніпроенерго», у результаті чого частка держави стала дорівнювати 50%+1 акція. При цьому вартість держпакета після фінансового оздоровлення генкомпанії зросла в кілька разів. Однак компанія «Укрнафтогаз», попри рішення судів, відмовилася реєструвати додаткову емісію акцій «Дніпроенерго». Після цього прокуратура порушила стосовно посадових осіб «Укрнафтогазу» кримінальну справу, а Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) позбавила реєстратора ліцензії.

Треба сказати, що невиконання судових рішень у нашій країні взагалі досягло загрозливих масштабів. Так, 24 березня заступник голови секретаріату президента Ігор Пукшин провів брифінг у секретаріаті президента, під час якого розповів, що президент підписав указ про заходи, спрямовані на виконання судових рішень. За його словами, 70% судових рішень не виконуються, а тільки 30% — виконуються. «На сьогодні накопичилося 2,8 млн. невиконаних рішень на суму 33 млрд. грн.», — сказав він.

Коментуючи після брифінгу журналістам відмову компанії «Укрнафтогаз» реєструвати додаткову емісію акцій «Дніпроенер­го», проведену в рамках процедури санації, він заявив: «Це один із прикладів злісного невиконання рішення суду. На жаль, ми не можемо тут одразу застосувати кримінальну відповідальність, оскільки перші два рази настає адміністративна відповідальність. Та відповідні правки мають бути внесені до законодавства, і відповідальність повинна посилюватися».

Спроба №2

Та повернімося до подій 21 березня. Керівник контрольної групи Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку повідомив журналістам, що збори не відбулися. Він продемонстрував відповідний акт ДКЦПФР, у якому йшлося, що «станом на 10.00 (реєстрація, відповідно до законодавства, могла проводитися тільки з 8.00 до 10.00) реєстр власників «Дніпроенерго» відсутній, представники реєстратора від­сутні, реєстрація акціонерів не про­водилася. Збори не відбулися».

Та, як виявилося пізніше, шоу з розміщенням столів на вулиці було грамотно відрежисованим відволікаючим маневром. Головні герої, серед яких виявилися представники НАК «ЕКУ», «Гамбіту», «Бізнес-інвесту» і реєстратора — ФК «Укрнафтогаз» (керівництво якого безуспішно розшукує прокуратура), вирішили зіграти свої ролі до кінця та перемістилися в один із міських скверів. Там на капотах своїх машин вони й підписали всі необхідні їм документи.

Після того як груба сила не допомогла, а ДКЦПФР визнала збори такими, що не відбулися, представники групи «Приват» вирішили «піти іншим шляхом». О 16.00, щойно представники ЗМІ відправилися в аеропорт, до офісу «Дніпроенерго» прийшов заступник начальника департаменту корпоративного управління НАК «ЕКУ» Олександр Малий. Він заявив, що компанія нібито провела збори акціонерів «Дніпро­енерго» «у безпосередній близькості від офісу компанії», не уточнивши, де саме. Це притому, що, відповідно до Закону «Про акціонерні товариства», збори акціонерів можуть проходити лише за адресою, зазначеною в оголошенні. За словами пана Малого, НАК «ЕКУ» голосувала 76,04% акцій, оскільки реєстратор — ФК «Укрнафто­газ» не врахував додаткову емісію акцій «Дніпроенерго». «Енергетична компанія України» нібито змінила нинішніх членів наглядової ради «Дніпроенерго», призначивши замість них Володи­мира Зіневича, Олександра Щербатюка, Дмитра Мальцева, Сергія Сердюка, Станіслава Сову, Людми­лу Токарєву, Сергія Селезня, а також вибрала нового реєстратора — ТОВ «Об’єднаний фондовий реєстратор — Запоріжжя».

Міноритарні акціонери прямо заявили, що запропонована НАК «ЕКУ» наглядова рада підприємства складається в основному з керівників, які обіймали ключові посади на підприємствах групи «Приват». Зокрема, висунутий на посаду голови наглядової ради нинішній президент «ЕКУ» Володимир Зіневич раніше обіймав посаду фінансового директора «Укрнафти», оперативний контроль над якою здійснює група «Приват». А запропонований НАК «ЕКУ» реєстратор — компанія «Об’єднаний фінансовий реєстратор — Запоріжжя» — також входить у групу «Приват».

На цій компанії зупинимося, мабуть, детальніше. Свого часу група «Приват» конфліктувала з власником групи «Енергетичний стандарт» Костянтином Григоришиним за управління «Чернігів-», «Прикарпаття-», «Полтава-», «Львів-» і «Сумиобленерго». Реєстри всіх цих компаній вела компанія Костянтина Григоришина «Об’єднаний фінансовий реєстратор». Проте, як розповіло джерело в «Енергетичному стандарті», дніпропетровці створили альтернативного реєстратора, додавши до його назви слово «Запо­ріжжя», і за десять днів через збори акціонерів перевели на нього реєстри всіх вищезгаданих енергопостачальних компаній. Процедура супроводжувалася активним піаром у стилі «Енергетичний стандарт» перекладає акції з кишені в кишеню». Певне, і цього разу розрахунок був на те, щоб заплутати громадськість, втягнувши в конфлікт Костянтина Григоришина. Однак не вийшло: представники «Енергетичного стандарту» прямо відхрестилися від реєстратора, звинувативши його ще й у «хуліганській поведінці та переписуванні реєстрів».

Моральний аспект

Цікаво, що законність рішень ДКЦПФР представники групи «Приват» трактують по-різному, залежно від обставин і власної вигоди. Буквально за тиждень до ата­ки на «Дніпроенерго» аналогічна ситуація склалася на «Укртат­нафті». Попри рішення Семенівсь­кого районного суду Полтави (зауважте, районного суду навіть не Кременчука, а Полтави), представники «Нафтогазу» провели дуже сумнівні збори акціонерів підприємства, які були визнані незаконними полтавським територіальним управлінням ДКЦПФР. Голова наглядової ради «Славутич-реєстратор» (входить до групи «Приват») Геннадій Корбан тоді назвав дії Мінпаливенерго рейдерством, а рішення Держко­місії з цінних паперів — обов’язко­вим для виконання. У випадку з «Укртатнафтою» в обуреного акціонера — групи «Приват» було лише 1,5% акцій.

Видала стилістика

Про те, що НАК «ЕКУ», по суті, діє на користь групи «Приват», свідчить не лише колишнє місце роботи пана Зіневича і запропонований компанією новий реєстратор. Хоч як дивно, держкомпанія, як то кажуть, попалася... на прес-релізі. Треба зауважити, що в п’ятницю ввечері «Енергетична компанія України» випустила тристорінковий реліз, у якому в невластивому собі стилі розкритикувала чи, швидше, вилаяла головного опонента в боротьбі за «Дніпроенерго» — «Донбаську паливно-енергетичну компанію» (ДПЕК).

Представників ЗМІ, які одержали прес-реліз, здивував уже той факт, що прес-служба НАК «Енергетична компанія України», яка завжди вирізнялася стислістю і сухістю заяв, видала на-гора багатосторінкову працю, розбавлену такими квітчастими фразами, як «влаштовувати шоу зі зборів акціонерів» чи «демонструють реальну мету і завдання так званого ефективного власника».

Утім, безліч оборотів, які є в цьому опусі, прямо вказують на те, що писався він аж ніяк не в НАК «ЕКУ». Наприклад, «істеричними діями» пан Корбан раніше називав захист Нікопольського заводу феросплавів і «Укртатнафти» від рейдерських атак групи «Приват». А висловлювання «йдеться про фундаментальні принципи ведення бізнесу» як мінімум тричі звучало на прес-конференціях із вуст відомого підприємця. Виходить, що чи прес-служба НАК «ЕКУ» мислить одними категоріями з паном Корбаном, чи той так сильно схвильований долею держкомпанії, що навіть прес-релізи пише для неї особисто. Дивна турбота про державні інтереси.

У прес-релізі НАК «ЕКУ» представники групи «Приват» прямо заявили, що в них із ДПЕК фундаментально розходяться уявлення про бізнес. Справді, складно собі уявити, щоб компанія Ріната Ахметова, яка інвестувала в модернізацію енергогенеруючих потужностей «Дніпроенерго» понад 2 млрд. грн., осудила Костянтина Григоришина за те, що він проводить таку саму модернізацію, наприклад, на «Запоріжтрансформаторі». Зате у випадку з «Приватом» ось такий дуалізм виявився цілком припустимим. Хоча тут ідеться вже не про підходи до ведення бізнесу, а просто про елементарне розуміння того, що добре, а що погано.

Невтішні перспективи

Дії НАК «Енергетична компанія України», спрямовані на підтримку групи «Приват», порушують питання набагато ширше, ніж просто конфлікт на окремо взятому підприємстві. «Фактично Україні загрожує рейдерське захоплення енергетики, коли група «Приват» через свій менеджмент у НАК «Енергетична компанія України» поставить власне керівництво на всі ключові енергетичні підприємства. Складно сказати, хто з політиків і в обмін на які послуги дав Володимиру Зіневичу очолити «Енергетичну компанію України», але це був справді королівський подарунок», — переконаний народний депутат Василь Кисельов (Партія регіонів). За словами депутата-регіонала Владислава Лук’янова, на державному рівні атака на ключові енергогенеруючі компанії країни фактично підтримується керівництвом Мінпаливенерго.

Нагадаю, що на 28 березня були заплановані збори акціонерів «Київенерго», на 2 квітня — «Західенерго», на 3 квітня — «Центренерго», на 15 квітня — «Донбасенерго», на 22 квітня — «Крименерго». На порядку ден­ному цих зборів стоїть питання про зміну складів керівних органів. Таким чином, усі зазначені підприємства ризикують стати жертвами «тіньової приватизації» групи «Приват».

У цьому випадку на Україну очікує різке погіршення інвестиційного клімату. Вже в понеділок ІК Millennium Capital опублікувала свої рекомендації щодо акцій «Дніпроенерго». На думку компанії, у світлі останніх подій, пов’язаних із корпоративним конфліктом на «Дніпроенерго», де оспорюється додаткова емісія на користь структур, що входять у ДПЕК, акції підприємства треба продавати. Аналітик інвесткомпанії Богдан Кочубей вважає, що триваючий конфлікт акціонерів погано впливає на здатність менеджерів підприємства сконцентрувати свої зусилля на вирішенні поточних завдань компанії.

А народний депутат Михайло Чечетов зазначає, що тіньова приватизація енергетики з боку дніпропетровців загрожує ще й можливою монополізацією ринку однією-єдиною фінансово-промисловою групою. «Всі ми знаємо методи роботи групи «Приват». Ні про який розвиток тут не може йти мови — уся галузь опиниться в дуже важкому становищі. Приклад того — прихід «Привату» на Кременчуцький НПЗ. Прибут­кове підприємство, після приходу туди дніпропетровців, раптом несподівано одержало збитки у 200 млн. грн.», — зазначає М.Чечетов. На його думку, у ситуацію має негайно втрутитися президент Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Інакше українську енергетику очікує справжня тіньова приватизація. З непередбаченими наслідками.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі