За подвійне громадянство українців обмежать у правах?

Поділитися
Верховна Рада України прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо громадянства»...

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо громадянства». Законопроектом (реєстр. №5318) пропонується встановити додаткові законодавчі механізми запобігання випадкам подвійного громадянства, а також обмеження деяких прав громадян України, які одночасно перебувають у громадянстві (підданстві) іншої держави, та/або отримали дозвіл іншої держави на постійне проживання на її території чи оформили документи на виїзд на постійне проживання за межі України.

Зокрема, змінами до Закону «Про громадянство України» пропонується встановити обов’язок для осіб, які набули громадянство України за територіальним походженням, осіб, яких прийнято до громадянства або поновлено у громадянстві України, повернути паспорт іноземної держави уповноваженим органам цієї держави.

Згідно з документом про повернення паспорта іноземної держави відповідні особи повинні повідомити про це спеціально уповноважений орган виконавчої влади України з питань громадянства чи підпорядкований йому орган за місцем проживання або дипломатичне представництво чи консульську установу України за місцем проживання за кордоном.

Чинний закон пропонується також доповнити статтею 251, якою визначаються повноваження інших державних органів (крім виписаних у статтях 24 і 25) та органів місцевого самоврядування щодо вирішення питань у сфері громадянства. Так, зазначені органи за запитом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань громадянства чи підпорядкованих йому органів або Міністерства закордонних справ України перевірятимуть у межах своїх повноважень наявність підстав, з яких набуття громадянства України, прийняття до громадянства України або вихід з громадянства України не допускається. У разі виявлення факту одночасної належності громадянина України до громадянства (підданства) іншої держави відповідну інформацію направлятимуть до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади України з питань громадянства чи підпорядкованих йому органів або до Міністерства закордонних справ України, залежно від місця проживання відповідної особи.

Законопроектом передбачається також внесення змін до низки законів України в частині встановлення обмежень для осіб, які одночасно з громадянством України перебувають у громадянстві (підданстві) іншої держави або отримали дозвіл іншої держави на постійне проживання на її території чи оформили документи на виїзд на постійне проживання за межі України, повідомив УНІАН.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі